HTML

Karcolat Metal Magazin

Metal és rock webzine minden földi jóval.

Koncertfotók

Címkék

Címkefelhő

2009.01.22. 11:10 sonny

[INTERJÚ] Ideas - Szerényen a realitások talaján

Egyedi és izgalmas zenét játszik a hazai Ideas, nem lehet egyszerűen rájuk sütni a gótikus, vagy operametál jelzőt. A Főnix/Phoenix címmel ötödik nagylemezét kiadó gárdából Kun Anita, Preil Tibor és Zelizi László válaszolt érdeklődő kérdéseimre.

Sonny: Nem először jelenik meg két nyelven a lemezetek. Van értelme, haszna a magyar mellé odapakolni az angol kiadást?

Tibcsy és Laci: Igen, ez a második alkalom az előző Ébredés album után. Az első három albumunk kizárólag csak angol nyelven jelent meg, mivel a zenekar régi felállása nem támogatta a magyar nyelvű szövegeket. Mi azt valljuk, Magyarországon csakis magyarul érdemes játszani, a közönség visszajelzéseiből is ezt vesszük észre. Jó érzés hogy éneklik a dalainkat. Az angol nyelvű verziót pedig a külföldi piacra szántuk, sajnos ez nélkül nem működik kifelé a dolog.


Sonny: Hogyan születtek ezúttal a dalok? Könnyebben, mint az Ébredés/Revival esetében?

Tibcsy és Laci: A dalok ugyanúgy születtek mint az eddigiek, vehetjük itt az Ébredést vagy az előző albumainkat is. Általában valaki hoz egy ötletet, vagy egy egész dalt, és azt közösen dolgozzuk ki. Előfordul az is, hogy a végére egy egész más karakterű dal születik meg, mint ami az alapötlet volt. Tehát teljes mértékben összmunka. Ének, szöveg, vokál Anita feladata.


Sonny: A 2006-os album idején férfi-női énekről átváltottatok csak női vokálra. Hogy látjátok így két év távlatából, megérte ez a döntés?

Tibcsy és Laci: Egy kicsit előbb történt a dolog. 2004-ben a 3. albumunk után feladtunk egy hirdetést, amelyben énekest vagy énekesnőt kerestünk. Egy énekesnőt találtunk is, amely később megadta az irányvonalat a folytatáshoz. Miután elhagyta a zenekart, mi már kizárólag női énekben gondolkodtunk. Ezután jött Anita 2005-ben, így az Ébredés albumot már vele készítettük el. A döntés mindenképp jó volt, egy nagyszerű csapat született újjá, mint emberileg mint zeneileg.


Sonny: Mi a helyzet a videoklippel? Kb. a dalok felére el tudnék képzelni valami hangulatos videót.

Tibcsy és Laci: A videóklippet már leforgattuk tavaly novemberben, a címadó Főnix dalra. Egyenlőre még az utómunkák folynak, mi is kíváncsian várjuk már hogy mi kerekedik ki belőle. Annyit tudunk hogy majdnem teljes digitális technikával készül és nagyon látványos lesz.


Sonny: Gratulálok a rendhagyóra sikerült Hazám, hazám feldolgozáshoz! Kérlek mesélj róla, hogyan jött ez az ötlet és miként zajlott a megvalósítása? Nem volt szükséges ehhez valamiféle engedélyeztetési procedúra a jogutódokkal?

Anita: Az Ébredés albumon kiadói ötletre dolgoztuk fel az Operaház fantomját amelyben Kalapács József volt a duett partnerem. Mivel igen jó visszajelzések jöttek a Főnixen folytattuk a Hazám hazámmal. A dalválasztásban szempont volt, hogy olyan magyar műt válasszunk ami igazán örök értékű zeneileg és persze mondanivalójában úgyszintén. Fontos volt, hogy a duett partneremhez Ficzek Andráshoz (Dalriada) is közel álljon és a közös hazaszeretet rögtön, alapból működött.
 

Sonny: Idén lesz 15 éves a zenekar, megünneplitek ezt valamiféleképpen, akár egy koncerttel, akár pedig valami ünnepi kiadvánnyal?

Tibcsy és Laci: Jó lenne valamit csinálni ez alkalomból, de ez még az idei év titka számunkra is.


Sonny: Vannak olyanok, akik még ennyi idő után is a magyar Nightwish-kópiaként emlegetnek titeket? Mennyire zavaró az ilyen hasonlítgatás számotokra?

Tibcsy és Laci:
Sajnos Magyarországon nem lehet olyan zenét csinálni, amit ne hasonlítanának egyből valamihez. Tény és való jogos a hasonlítgatás, ugyanis Anita képzett hangja, igencsak hasonlított az Ébredés albumon Tarjáéra . Ezek után már könnyű beskatulyázni a zenekart, mégha a zene nem is hasonlít az említett zenekaréhoz. Viszont reméljük a Főnix albummal sikerül kilépnünk ebből.
 

Sonny: Egyébként tetszik nektek az új Nightwish?

Tibcsy és Laci: Nagyon jó zeneszerző Tuomas Holopainen, jobbnál jobb ötletekkel és dalokkal, Anette hangja pedig nagyszerű. Jó a Nightwish.
 

Sonny: Nagyon érdekelne, milyen zenekarok hatottak rátok, a zenétekre. Kik azok a külföldi vagy magyar bandák, akiknek a munkássága kiemelkedő vagy példaértékű számotokra?

Tibcsy és Laci: A zenekar nagyon összetett. A pop zenétől a klasszikuson át a metálig nagyon sok előadót szeretünk. Igazából annak idején mikor megalakult a zenekar a gótikus zene volt mindenki nagy kedvence, de ez mára eléggé letisztult. Mi is változtunk és ezzel együtt a zenénk is változott. Egy pár kedvenc: Within Temptation, Gotthard, Amorphis, Dream Theather, Anathema, Children of Bodom, Black-Out stb...
 

Sonny: Úgy látom a közeljövőre még csak egy koncertet kötöttetek le, mégpedig a február 21-i Gothica Farsangos fellépést. Mi a helyzet a továbbiakban, lesznek-e fellépéseitek országszerte?

Anita: Minden formálódik.A koncertek szervezése folyamatban van. De lássuk be, nem is olyan egyszerű ez és sajnos ki kell hogy mondjam, ez egy nem túl jó, kicsit elszomorító álltalános helyzet itthon. És azért, hogy koncertezhessünk nem szeretnénk még mi ráfizetni. Nekem nagyon kevés a szabadidőm (mondhatni semmi) és ennél csak kevesebb lesz. Más meg nem csinálja a koncertek szervezgetését a zenekarban. Egy koncertszervezőt meg természetesen meg kell fizetni. Azt az összeget elő kell
teremteni. Hm? És nem csak a koncertszervező munkadíját kell előteremtenie egy zenekarnak, de ennek a kifejtésébe nem is szeretnék már belemenni. Kijelenthetem: mi még nem is vagyunk olyan nagyon-nagyon rossz helyzetben, mert a kiadónk amiben tud segít. De ez sajnos még így is egy ördögi kör. Azért fogunk koncertezni, igérem. Február 21. Diesel Klub, Gothica Farsang mindenképpen! Bocsánat azért, ha már megint illúziórombolóan őszintén sikerült ezt leírnom.
 

Sonny: Vannak hosszútávú terveitek az ország/világ leigázására?

Anita: Maradjunk továbbra is szerényen a realitások talaján. Tervek, célok mindíg vannak és lesznek is, ha már nincsenek akkor az régen rossz. Tesszük a dolgunkat és élünk a jó és méltó lehetőségekkel, de csak okosan, lépésről lépésre lehet ezt megtenni... A zene szeretete pedíg úgyis átsegít minden nehézségen.:-)
 

Sonny: Köszönöm a válaszaitokat és minden jót!

Ideas: Mi is köszönjük!

www.myspace.com/ideasband
www.ideasband.com

Szólj hozzá!

Címkék: interjú sonny ideas


A bejegyzés trackback címe:

https://karcolat.blog.hu/api/trackback/id/tr27895163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása