HTML

Karcolat Metal Magazin

Metal és rock webzine minden földi jóval.

Koncertfotók

Címkék

Címkefelhő

2008.07.09. 10:29 sonny

[INTERJÚ] Kalapács

A Kalapács zenekar új lemeze Mítosz címmel jelent meg. A magyar történelmet és mondavilágot megzenésítő, vérbeli heavy metal lemezzel és a zenekar körüli dolgokkal kapcsolatban Sonny kérdezte Kalapács Józsefet.

Sonny: Általában külső szövegírók alkotják a Kalapács-dalok dalszövegeit, most mégis Te vetted át ezt a szerepet. Hogyan alkottad meg a Mítosz dalait?

Kalapács: Lehet, hogy legközelebb, ha külsős is segít a szövegekben, érdemes lenne százalékos arányban feltüntetnem a szerzési arányt? Nem érzem, hogy bármilyen szerepet átvettem volna. Eddig is agyaltam a szövegeken és most is. Annyi, hogy most elégedettebb voltam az eredménnyel, de jobban is ismerem ezt a világot.

Sonny: Több magyar heavy metal zenekarnak is fontos lett az elmúlt egy-két évben, hogy beleszője dalszövegeibe a magyar történelem témáját, például a tavalyi Ossian-lemezen vagy a Molics Zsolt-féle Mamut első anyagán is van ilyen tétel. Van aktuálpolitikai késztetése a témaválasztásnak?

Kalapács: Nem hinném, hogy csak az elmúlt néhány évben lett volna fontos a történelmi múlt és, ha végignéznénk minden rock-banda életművét, akkor biztos találnánk jócskán a témával foglalkozó zenekart a P Mobil Honfoglalásán kívül is. A Honfoglalás szövegét pld Hobo írta. Aztán készült itt jó néhány remek rockopera is, hogy a témánál maradjunk. Nagyjából mindegyikben játszottam és erős hatást gyakoroltak rám. Persze most aktuálisabb a dicső múlt megidézése, mint valaha. Amikor szökik a föld a lábad alól, jobban teszed, ha jó erősen belekapaszkodsz a gyökereidbe.

Sonny: Az introként és outroként szereplő Wass Albert és Garay János idézetek nagyon találóak. Hogyan választottad ki ezeket?

Kalapács: Hetekig gondolkoztam rajtuk, az idézetek csak úgy zakatoltak bennem. Rengeteg ideillő részt találtam, de minél tömörebb, ám erősen a dalhoz kötődő, a dalba tökéletesen beolvadó részleteket kerestem. Sikerült kiválasztanom a legjobbakat.

Sonny: Az a tapasztalatom, hogy a magyarsággal és történelemmel foglalkozó rocklemezeket olyan emberek is meghallgatják, akik alapvetően nem kifejezetten rajonganak a rockzenéért. Szerinted hozhat új rajongókat egy ilyen témájú lemez?

Kalapács: Ha a zene ennyire szélsőséges, mint a miénk, nem valószínű, hogy jelentősen többen kattannának rá pusztán a téma miatt a Kalapács zenéjére. Inkább arra számítok és abban reménykedek, hogy a zenekarral amúgy is szimpatizálók közül többen is rákattannak a magyar történelem megismerésének igényére.

Sonny: Vikidál Gyula nem egy kimondott heavy metal énekes, hogyan sikerült rávenned arra, hogy egy ilyen stílusú lemezen énekeljen?

Kalapács: Vikidál Gyula kimondottan rock énekes és számomra a legnagyobb IKON. Nagyon örülök, hogy első szóra elvállalta a vendégszereplést az albumon. Csak megkértem és jött.

Sonny: Ezúttal egy női vendégénekest is hallhatunk, mégpedig Tóth Renátát a Kormoránból. Esetleg a későbbi lemezeiden is felbukkanhat egy női hang, hogy színesítse a dalokat?

Kalapács: Nincs kizárva, hiszen hallottad a végeredményt.

Sonny: Szerintem a Mítosz dalaihoz nagyon hangulatos, történelmi témájú kisfilmeket lehetne készíteni megfelelő anyagi háttérrel. Tervbe vettétek videóklip készítését valamelyik dalhoz?

Kalapács: Kicsit nagyobbat álmodtunk most, aztán majd meglátjuk. Koltay Gáborral beszélgetünk arról, hogy forgatnánk egy komplett filmet az egész albumra.

Sonny: Van egy kérdésem, ami nem az új lemezhez kapcsolódik: nemrég Majka készített egy kvázi-feldolgozást a Pokolgép „Ítélet helyett” című dalára, ennek klipjében felbukkansz többek között Te is. Hogyan jött létre ez az együttműködés köztetek?

Kalapács: Ahogy az szokott lenni, úgy történt minden. Majka felhívott és megkérdezte, mit szólok hozzá, aztán megkérdezte elmennék-e. Bírom a Majkát, nekem szimpatikus az arc, szívesen adtam az engedélyt is és természetesen arcommal is vállaltam a dolgot.

Sonny: Kaptál negatív visszajelzéseket ezzel kapcsolatban a rajongóidtól?

Kalapács: Persze, eléggé sokáig téma volt a honlapunkon, de nem gondolom, hogy a mások életét kellene élnem. Egyre kevésbé szeretem, ha bele akarnak szólni az életembe. A leggázabb beírások a pénz körül forogtak és ez eléggé szomorú. Rámutat arra, hogy sok ember mennyire csak a pénzt tudja motiváló tényezőnek elképzelni. Bulvárhírként elmesélhetem, hogy nem történt pénzmozgás az ügyben.

Sonny: Hosszú évek óta láthatunk téged rock-színpadokon és színházban egyaránt. Kipróbálnád magad a színházi darabok mellett esetleg filmszerepben is?

Kalapács: Attól is függ, milyen filmre kérnek fel és ki teszi az ajánlatot, de amúgy szívesen.

Sonny: Van olyan terv, vagy elképzelés, hogy egyszer a sorlemezeken kívül valamilyen extra kiadványt is megjelentessetek? Gondolok itt például koncert DVD-re, netán kiadatlan dalokra, vagy akusztikus hangszerelésű lemezre.

Kalapács: A „Mítosz” mellékleteként most is lehet plusz DVD kiadványt vásárolni és, ha sikerül a filmet is összehozni hozzá, az aztán tényleg extra lesz.

Sonny: Szinte menetrendszerűen érkeznek az új Kalapács-lemezek, hála a zenei termékenységeteknek. Ezek szerint a következő anyag 2009 vége felé várható?

Kalapács: Nem, sosem ígértünk még olyat, hogy mindjárt jön az új album. Persze, ha véletlenül elkészül, nem hagyjuk a fiókban.

Köszönöm a válaszaidat és rengeteg jó koncertet kívánok a nyárra!

www.kalapacs.net

Szólj hozzá!

Címkék: interjú kalapács sonny


A bejegyzés trackback címe:

https://karcolat.blog.hu/api/trackback/id/tr86560072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása