HTML

Karcolat Metal Magazin

Metal és rock webzine minden földi jóval.

Koncertfotók

Címkék

Címkefelhő

2008.06.30. 13:21 karcolat csabi

[KONCERT] Stygian Shadows IV.

2008.06.28.
BUDAPEST, RED-BLUE HELL

Szerencsére hazánk underground színtere gazdag zenekarokban. Fodor Laci, kinek személye egy kapocs az itthoni underground összetartásábna és ismertetésében, negyedik alkalommal is megrendezte magazinjával azonos című fesztiválját. A dőlt betűs írás Sonny, a rendes Csabi munkája.
 
SEOL: Ők voltak az elsők, akikre beértem. Hát, mit mondjak. A fesztivál előtt belehallgattam zenéjükbe az interneten, és már akkor sem győztek meg. A koncert ezen semmit sem változtatott. A közönség sem volt vevő a belassultan játszott, kiforratlan dalokra, elég kínos volt a számok közötti néma csend. A honlapjuk tanulsága alapján pedig nem kezdők, már 2000 környékén megírták az itt elhangzott dalok nagy részét. Talán idővel jobb lesz...
 
FUNEBRE: Személy szerint a Funebre koncertjét vártam leginkább az este folyamán, ugyanis a munkásságukban nem kevés kreativitást véltem felfedezni, versfeldolgozásokkal, elgondolkodtató témákról szövegileg, zeneileg pedig egészen atmoszférikus dolgok kerekedtek ki némely számokban. A beállás nagyon nehézkesen ment, a gitárok nagyon kásán szóltak, pedig abból a Marshall-ládából szebb hangokat is ki lehetett volna csalogatni. Oké, hogy nem egy hangzásorientált zene a black metal, de az élvezhetőség határain belül kell maradni. Véleményem szerint nem direkt szólt így, mindenesetre a koncert második felére rengeteget javultak az arányok. A dobgép beállítása nagyon nyögvenyelősen ment, sokan el is hagyták a Kék Yuk koncerttermét. A tagok egységesen napszemüvegben léptek fel, ami egyáltalán nem a hozzáállásuk miatt volt így, hanem mert egyikük szemműtéten esett át, és nem érheti fény/füst a szemeit. A műsor első fele, mint mondtam a hangzás torzsága miatt abszolút kivehetetlen volt, amin a hangosító később javított. Ami pozitív, az az a tény, hogy a nehézségek ellenére becsülettel lejátszották a koncertet, amiért pedig a legnagyobb pluszt adnám, utolsó számként eljátszották a Shadowthrone/Funebre split lemez ”Az én poklom” című Petőfi Sándor vers feldolgozását. Sajnos eddig nem volt túl sok információm a banda élő játékát illetően, viszont Khrultól megtudtam, hogy ez volt a formáció első koncertje, ahhoz képest viszont jól szerepeltek!
 
NEBULOSUS FATUM: Furcsa élmény volt tizenéves gyerekeket a színpadon látni, először nem is tudtam mire vélni a dolgot. A srácok primitív black metalban utaznak, de azt hiszem még igazán van mit tanulniuk. Becsülettel eljátszották műsorukat, beleéléssel, de a zenéjükben egyelőre semmi sajátosságot nem sikerült felfedeznem. Viszont ha már ilyen fiatalon próbálkoznak, idősebb korukra jobban összeérik a zenekar, és jó dolgokat tehetnek le a hazai black metal színtér asztalára.
 
MÖRBID CARNAGE: Az est egyik fénypontja az underground thrash metal banda koncertje volt. Mint utólag megtudtam, ez volt a zenekar első koncertje, és azt hiszem a hibátlan minősítést tudnám mondani rá, saját dalokkal és egy feldolgozással jól felpörgették az estét és a közönséget. A hangzás igazi mocskos thrash hangzás, elengedhetetlen a műfajban, lendületes műsoruk meghozta a várva várt bulihangulatot, remélem az elkövetkező időkben lesz lehetőségem látni őket!
 
DRÜNKEN BASTARDS: Sokan voltak kíváncsiak a Vorkutával is rokonságban lévő DB black & rolljára, ezt a közönség összetettsége is mutatta, voltak akik csak miattuk jöttek el. Hangulatos bulit nyomtak le, poénokkal és szesszel körítve. Elég csak azt említenem, hogy az első dalra egyből a ”nagy csöcsök” szerelmesei lettek beinvitálva. Szórakoztató volt a buli, a Drink With Satan című dalt újra eljátszották a visszíhíváskor, jól megmozgatták a közönséget. Bulizós zenének tökéletes, de egyéb pluszt kár várni tőlük.
 
 
GHOLGOTH: Az eredetileg black metal bandának alakuló zenekar mára sok death metal elemmel színesítette zenéjét, a három legjobb koncert egyikét a Gholgoth adta, kompromisszummentes pusztításuk és jó megszólalásuk megtette a hatását. A műsoridővel sem volt hiba, de a lelkes közönség még így is ráadásért könyörgött. A komplex gitártémák és szólók hihetetlenül jól és pontosan szóltak, a frontember beleélése is elég meggyőző volt, igazán kiemelkedő koncertet láthattunk! A műsor gerincét a legutóbbi nagylemez, a 
Somnus Mortis Imago dalai képezték.
 
DOMHRING: Annyit tudtam mindössze erről a zenekarról, hogy néhány tagja korábban a nemrég feloszlott Gargarában zenélt. Kicsit utánanéztem a történelmüknek: eszerint az emlékezetes megjelenésű énekes, Georgius nem ma kezdte a durvulást, a kilencvenes évek közepén már hörgött az azóta is létező kárpátaljai Castrum zenekarban. A Domhringgel eddig egy demót készítettek The Vicars of Satan címmel, valamint játsszák az Aries Fragosussal készített Hellgoat című demó három dalát. Korábban ezek egyikével sem találkoztam, így érdeklődve fordultam be a késői óra ellenére a Kék Yuk termébe. Az ott található maréknyi emberből ítélve azt hittem, tömegoszlatást tart a Domhring, de a második dal környékén már kezdtek meggyőzni az ellenkezőjéről. Georgius éneke erőtlennek tűnt, és a zenészek is lassan indultak be, a koncert közepére-végére viszont nagyon belelendültek. Eddigre megtelt a helyiség a minőségi zenének köszönhetően. A dalok és az előadásmód egyaránt megérdemli azt, hogy többször is megnézzem őket a közeljövőben.
 
TREMOR: Az este nagy ledöbbenései közül az egyiket a Tremor brigádja szolgáltatta. Eddig még nem sikerült elcsípnem őket, viszont sokat ígért az a várakozás, ami a koncertkezdést megelőzte, egy-két veterán thrasher csak ezért a koncertért jött a Stygianre. Ami egyből feltűnt: Balogh Norbi éneke jellegzetes germán thrash zenekarokat juttatott eszembe (Sodom, Destruction, Kreator), míg Dobó Tibor dobolása leginkább Dave Lombardo technikás játékára emlékeztetett. A profi cuccon elért koszos hangzásért külön elismerés jár. A remekül összerakott és eljátszott saját dalok mellett néhány feldolgozás is helyet kapott, nem tudom hány zenekar merné bevállalni az Exploitedtől a Beat the Bastards-ot, a Destruction már kézenfekvőbb választás volt. A színpad előtt már csak a műfajból fakadóan több mozgás volt, mint a korábbi bandákon, annak ellenére hogy éjjel fél 2 felé léptek a színpadra. A buli után egy interjút is megbeszéltünk Norbival, ennek eredményét rövidesen olvashatjátok!
 
Összegzésképp mindenképp azt mondanám, hogy jól sikerült a fesztivál, és a hazai underground minden műfaja képviselve lett, melyik gyengébben, melyik erősebben. A két thrash banda mindent elsöpört, a Golgoth egyedi és technikás death/black zenéje szintén nagyon erősre sikerült, ám a black metal képviselete lehetett volna komolyabb is. A Funebre biztosan sokkal jobb lesz ha belejönnek a koncertezésbe, a Nebulosus Fatum tagjai pedig évekkel ezután talán elhagyják a zenéjük klisés részeit.

Köszönet Fodor Lacinak a belépőért, Nikinek a plusz képekért, és Sonnynak a beszámolóban segített munkájáért!

1 komment

Címkék: csabi koncertbeszámoló stygian shadows


A bejegyzés trackback címe:

https://karcolat.blog.hu/api/trackback/id/tr95545946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gelweth 2008.07.25. 23:49:55

Juujj de jóó megemlítettetek ^^ köszönöm szépen =)
És a Balázsnak nem köszönöd meg a közös TRÚ képeket??XDD
süti beállítások módosítása