HTML

Karcolat Metal Magazin

Metal és rock webzine minden földi jóval.

Koncertfotók

Címkék

Címkefelhő

2008.03.20. 05:00 sonny

[ROCKKULT] Kik a legöregebb rockerek? I. rész

Még kezdő rockerként a kezembe került anyám féltve őrzött 1981-es kiadású Rocklexikona, Tardos Péter tollából. Akkoriban még nem nagyon ismertem mást a Tankcsapdán és a Moby Dicken kívül - kivétel persze, amit még az anno fogható német MTV-n hallottam fél füllel, anyámnak köszönhetően. Meglepett az a rengeteg új információ, ami elém került, olyan zenekarokról hallottam, amikről addig még soha: Sweet, Slade, ELO, Rolling Stones, ZZ Top, Uriah Heep, Animals, Smokie, Nazareth... végeláthatatlan sorozat. Azt hiszem, az a könyv indított el affelé, hogy mindig lehetőleg a legmélyebbre ássak a rock egyre hosszabbodó történetében.

Az egyik leghülyébb kérdés, ami bogárként ült a fülembe, hogy melyik volt az első rockzenekar, honnan indult ez az őrület? Nos a választ Bill Haley nevénél véltem felfedezni, sokan tartják az 1954-ben kiadott Rock Around the Clock-ot az első rock'n'roll felvételnek. A vélemények persze megoszlanak, mint ahogy EZ a wikipedia szócikk is mutatja.

Oké, oké tudom ki az első, de akkor ki az aki a legrégebb óta nyomja? Anyámat megkérdezve először a Slade-t, majd a Rolling Stones-t mondta, utóbbit tekintve majdnem igaza lett. A Stones (az Omegával egyidőben) 1962-ben alakult, és azóta is megállás nélkül nyomják. Lehet, hogy a négy tag úgy néz ki, mint aszott bakkecske eső után, de ez ne zavarjon senkit, a lendület még mindig a régi, ahogy azt pár tízezer szerencsés (köztük én is) láthatta-hallhatta tavaly egy júliusi estén Budapesten. Megjegyezném, hogy szintén ekkor alakult az azóta régesrég feloszlott Animals, a fogatlan haknibandaként tengődő The Hollies, vagy a Budapesten beatzenekarként először fellépő Nashville Teens.

Természetesen egy ifjú érdeklődő nem elégedik meg ennyi válasszal, neki több kell. Pár évvel később végre hozzám is eljutott az internet, felfedeztem kiváló információforrásként az angol wikipediát és újra keresgélni kezdtem ráérős perceimben. A következő találat a The Beach Boys volt, akik bizony kerek egy évvel megelőzték a Köveket, ugyanis első kislemezük már 1961 decemberében megjelent. Róluk nem mondható el, hogy azóta is folyamatosan, töretlenül állnának a színpadon, Brian Wilson zenekarvezető már két testvérét is eltemette a bandából, de 2006-ban újra színpadra állt Mike Love társaságában és a Pet Sounds lemez kiadásának negyvenedik évfordulója tiszteletére együtt tolták el egyszerű slágernótáikat. Velük egyszerre kezdett például a The Zombies, vagy a legendás blues-zenész Alexis Korner és Cyril Davies zenekara, a Blues Incorporated. Utóbbi érdekessége, hogy az örökös Stones-dobos Charlie Watts is püfölte a bőrt náluk '63 elejéig, amikor is csatlakozott Jaggerékhez.

(folyt. köv. hétfőn!)

Szólj hozzá!

Címkék: halhatatlanok rolling stones sonny beach boys


A bejegyzés trackback címe:

https://karcolat.blog.hu/api/trackback/id/tr17487716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása