HTML

Karcolat Metal Magazin

Metal és rock webzine minden földi jóval.

Koncertfotók

Címkék

Címkefelhő

2006.11.30. 07:00 sonny

[INTERJÚ] Amphoteros / Balogh Attila, Kiss Dani

A nagyigmándi heavy metal zenekar viselt dolgait Sonny firtatta. Válaszolt: Balogh Attila énekes és Kiss Dániel basszusgitáros

Sonny: Mikor alakult a zenekar?
 
Atesz: A biográfiánkban 2003 szerepel, de egyesek régebbre teszik az alakulást, s joggal. Voltak azért előzmények rendesen, erről Gesztenye tudna bővebben nyilatkozni. A lényeg, hogy a jelenlegi felállás 2005 óta létezik.
 
Sonny: Mutasd be, kérlek pár szóval a zenekar tagjait (hátha valaki nem ismeri őket :)!

Atesz: Ezt nem lesz könnyű röviden. Kezdjük talán Kisatival, ő a dobos, aki Szombathelyre jár fősulira. Nagyon sokat fejlődött az elmúlt időszakban és neki köszönhetjük a „hatodik tagunkat”: Zsanit. Basszusgitárosunk, Kis Dani Magyarország egyik legnagyobb Iron Maiden fanatikusa, mellesleg egy zseni és Nyíregyházán tanul. Katona Rajmi a zenekar művésze, aki jelenleg egy héthúros Ibanez gitáron varázsol, de szerintem ez a hét húr is kevés lesz neki, ha a fejlődésére és a tehetségére gondolok. Gesztenye - az alapító tag, akinek a zene iránti alázatánál csak a mája hatalmasabb. Életfilozófiája a rock and roll és mindenki ismeri. Egyébként a nők bálványa, de ezt csak halkan jegyzem meg, ja és gitározik az együttesben. Magam énekléssel próbálkozom több-kevesebb sikerrel. Emellett a menedzselési feladatokat próbálom ellátni. 

Sonny: Hány dalotok született az elmúlt években? Mikor várható ezek megjelentetése?

Atesz: Ez nehéz kérdés. Sok dal született, de mindig az újabbak az érdekesebbek. Idén nyáron rögzítettünk két dalt a VE-GA stúdióban. Ezeket le lehet tölteni a honlapunkról, illetve az egyik hallható időnként a RadírRádióban. Szeretnék, ha Karácsonyra megjelenne az első Amphoteros lemez, ami tulajdonképpen egy demo lesz két dallal (Sárkányok Földjén, Lázadó) és egy outro-val, valamint egy multimédiás résszel, ahol egyéb nyalánkságok mellett megtalálható lesz a Sötét az Álmom című dal mp3-as verziója is. Jelenleg gőzerővel készül a borító. 
Dani: Négy, legalábbis azóta hogy én is tag lettem, ennek lassan két éve. Hamarosan megjelenik első kislemezünk Sárkányok Földjén címmel. Ez a korong hivatott a nagyérdemű elé tárni a Sárkányok Földjén és Lázadó dalokat, megspékelve némi meglepetéssel.

Sonny: Hogyan jellemeznéd az Amphoteros által játszott zenét? Milyen stílust képviseltek? Jó esélyeket láttok ezzel a fajta zenével való érvényesülésre?

Atesz: Az első kérdésre általában azt szoktam mondani, hogy egy klasszikus, ikergitáros metál zenéről van szó, de a dallamvilág egy különleges és reményeink szerint egyedi hangulatot kölcsönöz a daloknak. Ezt a stílust képviseljük, kicsit klasszikus, kicsit egyedi. Arra törekszünk, hogy a zenénk felismerhető és csak ránk jellemző legyen. Ezzel a zenével nagyon nehéz érvényesülni, de mi ezt szeretjük és reméljük, hogy egyre több ember áll majd mellénk, kedveli meg az Amphoteros zenéjét, így tulajdonképpen az érvényesülés nagyrészt a közönségen múlik.
Dani: Alapvetően a klasszikus metal jegyeit viseljük, de igyekszünk minél egyedibb hangzást létrehozni, nem szeretnénk egyszerű zenét játszani. Az a személyes tapasztalat, hogy ma Magyarországon nagyon nehéz érvényesülni, elismerést szerezni a közkedvelt műanyag "zenék" árnyékában, de hát, a remény hal meg utóljára.

Sonny: Mivel a tagok elég különböző helyeken laknak / dolgoznak / tanulnak, biztos nehéz összeegyeztetni a próbákat. Szoktak lenni emiatt nehézségek?

Atesz: Ez egy sarkalatos problémája a zenekarnak. Sajnos nagyon keveset tudunk próbálni, és az is előfordul, hogy elmaradnak próbák, vagy helyettük koncert van éppen. Igyekszünk ezeken a dolgokon úrrá lenni, viszont így sokkal lassabban haladunk mondjuk olyan zenekarokhoz képest, akik heti két-három alkalommal is próbálnak.
Dani: A próbákat mindíg nehéz összeegyeztetni, de valamit valamiért alapon mindannyian hozunk áldozatokat a "nemes cél" érdekében.
 
Sonny: Ki a zenei felelős a bandában? Egyáltalán hogy áll össze egy dal?

Atesz: Ez változó. Mondhatnám, hogy a zenei agytröszt a Dani, de ugyanígy vonatkozhat ez a Gesztenyére a Rajmira vagy a Kisatira is. Mind a négyen nagyszerűen értenek a zenéhez. Normális esetben úgy születik egy dal, hogy valaki hoz egy témát, aztán mindenki hozzáteszi a sajátját, de az is előfordul, hogy kész dalt hoznak és ahhoz is mindenki hozzátesz. Általában én írom a szövegeket, de ez is változó, attól függ éppen kinek a vállára telepszik a „Rajmi múzsája” (mert ő művész és neki múzsája van). Hehe... De a dalszerzésre jellemző nálunk, hogy mindig megvitatjuk a dolgokat, és ha sokáig „szenvedünk” egy dallal, akkor az miattam van.

Dani: Általában valamelyikőnk alapötletéből indulunk ki, kész alaptémák, szerkezet stb. Összedugjuk a fejünket majd mendenki hozzáteszi a magáét. Apránként haladunk, hiszen a jó munkához idő kell.

Sonny: Felnéztek valamelyik magyar vagy külföldi bandára?

Atesz: Általában igen, mivel ha egy koncerten vagyunk nézőként, akkor ők mindig magasabban vannak a színpad miatt. :-D
De viccet félre téve, a magam nevében tudok nyilatkozni. Hazai kedvencem a Cross Borns zenekar, valamint az M nélkül. Külföldi kedvencem sok van, főleg más stílusban, de aki hatással van rám az mondjuk Tobias Sammet és az Avantasia projekt, valamint az egész Edguy  zenekar, illetve nem meglepő módon – és azt hiszem ezt a többiek nevében is mondhatom – az Iron Maiden. De tényleg a teljesség igénye nélkül. 
Dani: Meghatározó számunkra az Iron Maiden, Edguy, Cross Borns, Stratovarius és Dream Theater zenekarok hatása, bár nem szeretnénk másolni...

Sonny: Úgy tudom, több tehetségkutatón is felléptetek. Milyen eredmények születtek? Sikerült újabb lehetőségekhez jutni ezáltal?

Atesz: Legutóbb Pakson vettünk részt a IX. Amatőr Pop rock Jazz Fesztiválon. Sok babér nem termett egy metál zenekarnak, viszont nem kaptunk rossz kritikát, és rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk. Itt is szeretnénk megköszönni azoknak, akik mellénk álltak és támogatták a zenekart a paksi út előtt.
Dani: Szám szerint kettőn: Tatabányán a Friss Hús A Darálóban Fesztiválon és nemrég Pakson, a IX. Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztiválon. Ha minden igaz, megjeleni egy darálós válogatás cd a részvevő zenekarok számaival.

Sonny: Zenéltetek-e korábban is, és ha igen, melyik bandá(k)ban?

Atesz: Meglepő, de nekem is volt ilyen. Még anno a Gesztenyével jártunk Ácsra és ott egy garázsban az ácsi kollégákkal megalapítottuk a Metaxa zenekart, ha jól emlékszem egy próbaterem-avató bulin túl nem sikerült jutni. Aztán ha jól emlékszem 2001-2002-ben létezett a Negyed 60 elnevezésű nagyigmándi formáció, zseniális zenészekkel. Sajnálom, hogy abból a zenekarból nem lett semmi, mert tényleg fantasztikus zenét csináltak a srácok, főleg miután én kiléptem az érettségi miatt és  Gombi állt be énekelni. Született egy-két nagyszerű dal. Egyébként az Amphoteros mellett a komáromi Magyarock Dalszínház tagjaként láthattok, hallhattok rockoperákban is. Többiekről nem tudok nyilatkozni, Gesztenyéről annyit elmondhatok, hogy szerintem két oldal is kevés lenne felsorolni a zenekarokat, amikhez valaha köze volt.
Dani: Én korábban csak próbálkoztam zenekar alapításával, de nem születtek eredmények. Számomra az első és eddig egyetlen zenekar a jó öreg Amphoteros.

Sonny: Mi a helyzet a régebbi tagokkal? Kik voltak és miért szálltak ki?

Atesz: Ez is hosszú lista lenne és ezt is a Gesztenye tudná felsorolni. Sokan voltak, volt aki elköltözött, volt aki megunta vagy másban kereste a boldogulását.

Sonny: Haditerv a jövőre? Világturné, dupla album, DVD, stb? :)

Atesz: Nos igen. Először is tavasszal megjelenik a Finnországban rögzített Odüsszeia című metálopera dupla cd-s kiadásban és díszdobozban, magyarul és angolul egyaránt. Ezt követően világ körüli turnéra indulunk az Iron Maiden és az Edguy zenekarokkal, ha minden jól megy júliusban játszunk Prágában a Dream Theater előtt is. A japán koncertek még szervezés alatt vannak, itt nagy valószínűséggel a Children Of Bodom zenekar vendégei leszünk néhány buli erejéig. A turnéról természetesen DVD-t adunk ki, amelyet Budapesten dedikálunk jövő decemberben, meghívott sztárvendégünk a Mikulás lesz. Nagyjából ennyi, de ha komolyan kérdezed, akkor egyelőre a cél a Sárkányok Földjén demo. Közben új dalokat írni és amint lesz rá keretünk, egy klippet is forgatnánk szívesen. Ezen kívül tavasszal sok és sikeres koncert országszerte. Valamint fesztiválokra szeretnénk eljutni, de ez még a jövő zenéje.
Dani: Nos azt hiszem, holnap felhívom Harris-t és Petruccit, hogy szedjék már össze magukat mert indulunk turnézni, és nemigaz hogy mindig az előzenekarokra kell várni... :)

Sonny: Az Amphoteros eposza c. dalotok kiről szól? Ki vagy mi az amiről a banda a nevét kapta?

Atesz: A pontos válaszért Gesztenyét nyaggasd.  Egyébként legjobb tudomásom szerint egy mitológiai hős volt, akit Zeusz csecsemő korában férfivá tett, hogy megbosszulhassa apja halálát.

Sonny: Hol léptek fel a közeljövőben?

Atesz: December 28-án kerül sor Tatabányán a PUSKINban az évzáró TAZ Mánia fesztiválra, ahol harmadikként lépünk majd színpadra. Nagy bulinak ígérkezik egyrészt azért, mert TAZ CD bemutató lesz, valamint mi is lemezbemutató koncerttel készülünk és addigra már mindenkinek lehet CD-je és pólója is. Mindenkit arra szeretnénk kérni, hogy jöjjön el és csináljunk közösen egy hatalmas koncertet.

Sonny: Sok sikert és szerencsét kívánok a zenekarnak! Találkozunk a legközelebbi bulin!

Atesz: Köszönjük, és addig is mindenkinek a figyelmébe ajánlom a honlapunkat, amely napról-napra alakulgat. A www.amphoteros.atw.hu oldalon éritek el.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú amphoteros sonny


A bejegyzés trackback címe:

https://karcolat.blog.hu/api/trackback/id/tr92366260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása