HTML

Karcolat Metal Magazin

Metal és rock webzine minden földi jóval.

Koncertfotók

Címkék

Címkefelhő

2009.03.12. 08:30 sonny

[CD] Moby Dick: Ugass kutya! (újrakiadás)

Moby Dick: Ugass kutya! (újrakiadás)
Megjelenés: 2009. február
Kiadó: Hammer Records
Értékelés: 7/10

Az ember egy pillanatra nem néz oda, és máris megjelenik egy új Moby Dick-kiadvány! Na jó ez egy kis túlzás, három éve jött ki a 25 éves évfordulót megünneplő, minden tekintetben tökéletes DVD, tavaly az 1991-es Kegyetlen évek, idén pedig az egy évvel korábbi Ugass kutya! újrakiadása. Ha Smici mesternek igaza lesz, akkor a sorba előbb-utóbb még a Fejfa helyett lemez is bekerül.

Az Ugass kutya! jelentősége vitathatatlan, gyakorlatilag ez volt az első magyarországi thrash metal album, így mindenképpen egy alapkő, egy megkerülhetetlen monolit a thrash-rajongók számára, legfőbb ideje volt, hogy ismét kapható legyen.

Tudni kell, hogy ez nem egy szimpla újranyomás, itt komoly utómunka volt, hogy a közel húszéves E Stúdiós felvételek megközelítsék a 2009-es színvonalat. Természetesen az MD Stúdióban folyt mindez és a keverés, nem is érheti ezzel kapcsolatban szó a ház elejét: amit lehetett, megtettek az ügy érdekében. Az, hogy a kiadványt még alaposan telesulykolták bónusszal, az külön öröm, így senki sem érezheti átverve, lehúzva magát. A régi, Hörcher László által festett borítót tiszteletben tartva Sallai Péter végzett ismét kiváló munkát, bár több embertől hallottam, hogy hiányolják az ujjakat az ordító Ozzy-hasonmás füléből.

A 11 átkevert dal mellé 10 élő felvétel is felkerült, ennek képanyaga a másik korongon található, ugyanis a lemez mellé egy DVD is jár, ezen a 2008. március 22-i budapesti koncert java látható. Aznap a Moby Dick egy Húsvéti Metal Vihar elnevezésű bulin játszott, többek között a Brainstorm, a Pagan's Mind és a Sabaton társaságában. Úgy vettem észre, a közönség elsősorban nem a Dick műsorára volt kíváncsi, persze így is tomboltak néhányan a színpad előtt, de a hangulat mégsem volt az igazi. A zenészek is lassabban játszottak, nem a legjobb estéjük volt abból az idényből. Nem is igen tudtam mire vélni a DVD felvételt, hiszen alig másfél évvel azelőtt jött ki a fantasztikus 25 éves jubileumi kiadvány, rajta egy kétórás, teltházas PeCsa-koncerttel, vendégek sorával és extrákkal, tehát fölöslegesnek tűnt számomra egy klubbuli rögzítése. Persze akkor még szó sem volt újrakiadásról, nem lehetett tudni, mi lesz a felvétel sorsa. Úgy gondolom viszont, hogy az új köntösű Ugass kutyát elsősorban azon fanatikusok fogják megvenni, akik jól ismerik az eredeti lemezt is, nekik pedig minden koncertfelvétel számít, így tehát a DVD eléri célját. Egyébként két korabeli videoklipp is található a korongon, a Beteg a föld és a Happy End, valamint néhány eddig talán sose látott fotó az 1988-1991-es korszakból, ez a része tényleg ötcsillagos a dolognak.

Üröm az örömben, hogy még mindig nem tűnt fel a láthatáron a következő Moby Dick album, sőt ha a pletykáknak hinni lehet, előbb lesz harmadik Hungarica, mint új Dick. Ennek ellenére bízok abban, hogy Smicinek végül igaza lesz, és a hosszú szünet után egy száguldó bivalycsorda erejével tudnak visszatérni. Sajnos a langyos koncertfelvétel miatt kicsit lepontozom ezt az anyagot, de biztos vagyok benne, hogy így is sok rajongónak fog örömet okozni.

Szólj hozzá!

Címkék: lemezkritika moby dick sonny


A bejegyzés trackback címe:

https://karcolat.blog.hu/api/trackback/id/tr63946469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása