HTML

Karcolat Metal Magazin

Metal és rock webzine minden földi jóval.

Koncertfotók

Címkék

Címkefelhő

2008.09.16. 10:12 sonny

Pink Floyd - elhunyt Rick Wright (1943-2008)

Szomorú hír azoknak, akik reménykedtek még az újjáalakulásban. Rövidesen méltó módon is megemlékezünk munkásságáról. Addig is egy index-cikk:

"Hatvanöt éves korában hétfőn angliai otthonában meghalt Rick Wright, a Pink Floyd együttes alapítója, billentyűse, tudatta hétfőn a család. A muzsikus rákbetegségben szenvedett.

Betegségét titokban tartotta, korábbi szürkehályogműtétjére is csak úgy derült fény, hogy nem vett részt a Floyd-nak a Rock and Roll Hírességcsarnokba való beiktatásán. Korábban két szólóalbuma jelent meg, élete utolsó heteiben fejezte be a harmadikat, amely instrumentális felvételekből áll.

Az autodidakta zenész Wright 1965-ben műszaki főiskolás korában hozta létre első együttesét Roger Waters basszusgitárossal és Nick Mason dobossal, majd a hozzájuk csatlakozó Syd Barrett gitárossal alkották a Pink Floyd első formációját. Bár nem volt olyan termékeny zeneszerző, mint zenésztársai Roger Waters és David Gilmour, billentyűjátékával viszont nagyban hozzájárult az együttes sikeréhez.

Ricknek fontos szerepe volt a zenekar korai korszakában a lebegő, pszichedelikus hanghatások megteremtésében, különösen olyan nagyobb lélegzetű darabokban, mint az A Saucerful of Secrets, az Atom Heart Mother és az Echoes, amelyek azután születtek, hogy Barrettet Dave Gilmour váltotta fel, de szerzőként és vokalistaként is oroszlánrészt vállalt a Floydban. Az 1969-es Ummagumma című albumon önállóan is bemutatkozott, Sisyphus című darabja a kortárs kamarazene egyik gyöngyszeme.

Az 1975-ös Wish You Were Here album után azonban Waters háttérbe szorította az ő alkotó munkáját, amely végül kenyértörésre vezetett: az 1979-es The Wall után Wright kiszállt a csapatból és csak 1987-ben tért vissza, amikor Gilmour és Mason Waters távozása után újraindították a Pink Floydot.

A billentyűs, aki a nyilvánosságot kerülő Floyd-tagok közül is a leginkább visszahúzódó volt, az együttes 1995-ös feloszlása után ritkán szerepelt. A 2000-es években kétszer is koncertezett együtt Gilmourral, 2005-ben pedig ő is ott volt a Pink Floyd fellépésén a londoni Hyde Parkban a Live 8 koncerten, később azonban úgy nyilatkozott, hogy nem akar tartós "újraegyesülést". "

(Forrás: index.hu)

Emlékezésül nézzetek meg egy videót:

1 komment

Címkék: hírek pink floyd sonny


A bejegyzés trackback címe:

https://karcolat.blog.hu/api/trackback/id/tr20665720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása