HTML

Karcolat Metal Magazin

Metal és rock webzine minden földi jóval.

Koncertfotók

Címkék

Címkefelhő

2008.08.21. 03:00 sonny

[INTERJÚ] After Rain / Szíjártó Zsolt

Szíjártó "Szupermen" Zsolt neve a rockerek körében leginkább az Akela révén vált ismertté. Úgy látszik az úriember a legendás parasztmetál ötösfogat feloszlása után sem szeretné, ha elfelejtenék, hiszen máris itt van új zenekarának, az After Rain-nek az első nagylemeze. Ezzel és jövőbeli terveivel kapcsolatban kérdezősködtem tőle.

Sonny: Mostanában jelent meg első nagylemezetek, a Vitorlát szélbe, tizenegy dal két nyelven, Havancsák Gyula szokás szerint lenyűgöző borítójával. Elégedett vagy, amikor a kezedben tartod a végeredményt?

Szupermen: Persze, Gyula a legjobb borítótervező,olyat csinál, amilyet elképzeltél és nem kell magyarázni. Először száraz, sivatagos a borító,aztán beljebb haladva vizesedik, majd zöldül és él.

Sonny: A zenekar átlagéletkora elég alacsony, úgy látom jórészt csak Te rontod a statisztikát ilyen téren :) Mesélnél róluk egy kicsit?

Szupermen: Anett 18 éves, szerez, énekel, gitározik, szöveget ír és 97%-os emeltszintű matekot!:) Robi 20 éves, basszusgitározik 6 éve aktívan. Viktor 28 éves, 16 éve dobol jazz és rockműfajban. Megy a nyúl és Zsolti az erdőben mire a nyúl egy réthez ért, Zsolti meg a gitározáshoz.


 
Sonny: Érdekes hallani, hogy az Akelás korszak őrlő thrash-riffjei után itt lágyabb, szinte rádióbarát muzsikát játszol. Belefáradtál a zúzósabb zenékbe, vagy eleve van egy ilyen oldalad is?

Szupermen: Én zenét szeretek játszani, nem műfajt. Szeretem az Akelás zúzdázást, de ez a dallamosabb műfaj is ugyanúgy bejön. Itt is gitár van nálam, és néha még zúzunk is!

Sonny: Elmondanád, miről szólnak a dalaitok, mit kaphat az, aki megveszi a lemezeteket?

Szupermen: A dalok a hétköznapjainkról szólnak, mert így hiteles. Nem akarunk sárkányölésről írni, mert még sárkányt se láttunk. Esetleg egyet a Jurassic Parkba, de aztán azt mondták, az se az volt. Meg azt se akarjuk kiabálni, hogy fájőőőr, mert az meg annyian kiabálták már.

Sonny: Ezek a nóták a zenekar megalakulása óta eltelt két évben születtek, vagy már régebb óta ott voltak a tarsolyodban?

Szupermen: Vegyes, voltak Anettnak és nekem is korábbi dalaink, amit együtt megcsináltunk. De a legtöbb dal a lemez előtt született.



Sonny: Lesz videoklippetek?

Szupermen: Már van is a Végső út, de tervezünk egy új klippet a Forr az út című dalra.

Sonny: A koncertezést hogy oldjátok meg? Összeálltok egy nagyobb magyar bandával és végigszántjátok a kultúrházakat, vagy ahová hívnak, oda mentek?

Szupermen: Többnyire meghívásos alapon. Ősszel tervezünk egy turnét, de még függőben van.

Sonny: Úgy látom vannak unplugged koncertjeitek is. Ott csak a nagylemezen szereplő dalokat játsszátok, vagy vannak egyéb akusztikus témáitok?

Szupermen: A lemezt játszuk el akusztikus verzióban és már vannak új dalok is! Mindig szerettem a változatosságot, érdekesek így is a dalok. Remélem lesz sok akusztikus koncertünk is.

Sonny: Elképzelhetőnek tartasz egyszer egy teljesen unplugged After Rain anyagot?

Szupermen: Ha látjuk, hogy beindul és tetszik az embereknek, én szeretnék mindenképp.

Sonny: Sok hazai zenekar vendégzenészeket hív egy-két dalhoz, nálatok viszont az első hangtól az utolsóig csak az After Rain zenészeit lehet hallani. Nem merült fel, mint lehetőség, hogy akár egy vendégénekest hívjatok valamelyik nótához?

Szupermen: Az első nagylemezünket csak teljesen, saját kútfőből akartuk megvalósítani.
Egyszer kérdeztem haverom:
Te mi lennél, ha nagy lennél?
-Vendég! Mert azt kiszolgálják,csinálják neki a programot,a kaját, és lesik minden óhaját.
Lehet nem hülyeség…



Sonny: Megmondom őszintén, a legkiemelkedőbb dalnak a Daczi Zsolt emlékére íródott Végső út címűt tartom. Jóban voltál Zsolttal?

Szupermen: Persze! Nagyon rendes ember és nagy gitáros volt. Amikor betegeskedett, felhívott és megkért,hogy tanítsam tovább a gitártanítványait. Azt mondta, vagy megveszem a számítógépét vicces áron, vagy nekem adja ingyen,válasszak! Örülök,hogy tetszik a Végső út dalunk,remélem is, hogy méltó emlékdalt írtunk neki!

Sonny: A CD-tok két lemezt is rejt, a magyar változat mellett angolul is felvettétek a dalokat. Ez egy külföld felé történő mozdulás kezdete?

Szupermen: Anett először angolul írta a dalokat, mert jól énekelhető nyelv. De persze magyar égre magyar ufót, legyenek magyarul is meg a dalok, majd mindenki eldönti, hogy tetszik neki. Igazából szeretnénk külföldre is kijutni de sajna nem túl sok kapcsolatunk van.

Sonny: Van egy előre elkészített haditervetek a hazai koncerthelyszínek leigázásra? Fogtok turnézni valamerre?

Szupermen: Úgy volt, hogy lesz közös Akela-Omen-After Rain turné. Nem tudom, mi lesz belőle. De szerintem indulni fog a telefonálgatás.

Sonny: Talán két éve egy Hammerworld-magazinban feltűnt egy Horváth Anett Band által elkészített demó a Demonstráció rovatban. Jól sejtem, hogy énekesnőtök projektjéről van szó?

Szupermen: Anett első zenekara volt. Csináltak egy demót, ott még 14 évesen énekel! Egyébként Robi is, Viktor is játszott a H.A.B. zenekarban.

Sonny: Létezik még az a formáció?

Szupermen: Ma már nincs meg a zenekar

Sonny: Úgy hírlik, hogy immár teljes jogú tagként az Omen zenekarban fogsz zenélni, a koncerteken ráadásul Főnök énekével egy háromdalos Akela-blokkot is előadtok.



Szupermen: 2009–ig vállaltam el az Al-Om (Akela-Omen közös projekt) zenekart és azt beszéltük, utána meglátjuk mi lesz. Elméletileg úgy volt, hogy  majd  7 Akela, 10 Omen dalt játszunk és egy pár helyszínen vendég az After Rain zenekar lesz. De az addig már lekötött, vagy közben kötődő Omen bulikon is gitározok. Már túl is vagyunk  4 koncerten.

Sonny: Köztetek szent a béke?

Szupermen: Már mint kik között?:)

Sonny: Az Omennel mi a tervetek a közeljövőre?

Szupermen: Egyelőre odapakolni a koncerteket mint állat, és ha összejön ez a közös turné, akkor lesz is bőven mit odapakolni!

Sonny: Úgy hallani, dolgozol egy gitároktató DVD-n. Mesélnél kicsit bővebben erről?

Szupermen: Szeretnék majd egy komoly kép és hangminőségűt is összehozni , de már egy kis gitároktató videó fent is van a www.gitarozz.hu -n

Sonny: Mik a zenei terveid az elkövetkezendő egy-két-három évre? Vannak kitűzött céljaid, amiket szeretnél elérni?

Szupermen: Szeretném ha az After Rain zenekar elnyerné a méltó helyét ebben a kis országban .A gitártanítványaimat akarom látni,hogy viszik valamire. Egyszer ki akarok jutni Amerikába zenebonálni egy kicsit, ez eddig nem sikerült. Végig a prérin, minden táblába belelövök egyet, papírzacskóból vedelem a whiskyt, rosszul őrzött benzinkutak, szarul őrzött latin bankok ...  :)

Sonny: Végezetül: szereted a meggyet? :)

Szupermen: Tipp: Vegyetek Hummer terepjárót, de ne az utcait, hanem katonait!
Mert azt 3 fontos szempont szerint tervezték:
1 Qrva nagyot tud lőni!
2 Kibírja a qrva nagy lövéseket!
3 Kényelmes!
(Ha ledobnak vele Afganisztánba és bekerít egy héten keresztül 30 darab Bin Laden, akkor se töri fel a bőrülés a segged.) De ha nincs rá ennyi pénzed,akkor 2000 forintért a dupla After Rain cd se rossz bolt.

Sonny: Nagyon köszi a válaszokat és üdv!

Szupermen: Hi!

Zenekari weboldal: www.afterrain.hu

3 komment

Címkék: interjú sonny after rain


A bejegyzés trackback címe:

https://karcolat.blog.hu/api/trackback/id/tr85622537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daczi Dezsőné 2008.08.21. 14:35:15

Köszönöm, hogy Zsolt szavait idézte,
és emlékezik Róla........az azonban fájdalom, hogy sirjánál, halálának évfordulója alkalmából 1 együttes jelent meg !

Sz.t · http://after.rain 2008.08.24. 11:23:33

Tisztelt Asszonyom!

Fia emléke sokkal tovább fog élni ebben a dalban -After Rain:Végső út- mint azok a virágok, amiket vittek volna volt barátai -de természetesen illett volna legalább a jó ismerősöknek megjelenni.
süti beállítások módosítása