HTML

Karcolat Metal Magazin

Metal és rock webzine minden földi jóval.

Koncertfotók

Címkék

Címkefelhő

2008.08.12. 00:00 karcolat csabi

[INTERJÚ] Tremor

A IV. Stygian Shadows fesztiválon láttam először a tehetséges, germán thrash vonalon mozgó magyar bandát, a Tremort. Szereplésük annyira meggyőző volt, hogy az esemény után el is csíptük Balogh Norbit (ének/gitár), hogy interjút kérjünk. Ezúton is köszönjük a tartalmas válaszokat!


Csabi: Tudtommal 2000 óta játszol a zenekarban, a banda azóta viseli a Tremor nevet? Honnan ered ez a név, és mit jelent?

Norbi: Hello Csaba! Köszönöm a kérdéseket! Üdv minden olvasónak!
Igen a dátum stimmel, ebben az időszakban kerültem kapcsolatba a zenekarral, vagyis inkább az elődjével.
Először csak találkozgattunk, itt-ott, különböző társaságok révén, nem sokkal később felhívtak, hogy próbáljuk meg együtt a zenélést is.
Személy szerint ill. életkoromból adódóan ’97 körül kezdtem belefolyni a metal világba és ebben az időszakban még nagyon kevés szórakozóhely volt a városban, ahol metal zene szólt így viszonylag gyorsan és célirányosan lehetett zenésztársat vagy haverokat találni. Szóval rögtön tudta az ember hova kell menni, ha hasonló beállítottságú emberekkel szeretné tölteni az estét. Sokféle embert hozott össze a zene, sok társaság alakult, mindenki ismert mindenkit, egy részük egyébként még ma is aktívan zenél, vagy valamilyen formában a műfajon belül mozog koncertet szervez stb stb..Jó időszak volt!
Visszatérve egy elég jó kezű gitáros nyomta a riffeket, technikás gyors váltásokkal teli zene volt, 3-an csinálták. 2000 környékén egyáltalán nem láttam még csak hasonlót sem. Gyakorlatilag a thrash metal 0%-ban volt jelen a szintéren.
A korai tagok a Messerschmitt (vadászgép) nevet adták a csapatnak, amikor bekerültem már haldoklott az eredeti irányvonal meg a tagok sem voltak túl motiváltak. Előbb dobos csere lett esedékes jött Tibi majd kiszállt az alapító gitáros. Ekkortájt a névcsere már megtörtént és próbáltunk beállni egy új megközelítésre. Tremor lettünk, Sanyi hozta a nevet (basszusgitár), aki az utolsó alapító tag.  Jelentése kb. remegés/vibrálás, és ha jól tudom amerikában előfordul, hogy a földrengésre is szokták használni időnként. 2000 óta ez a nevünk.



Csabi: Mivel az ős-thrash által kitaposott ösvényen haladtok, furcsa, hogy nem a klasszikus négyfős felállást látjuk nálatok. A honlapotokon kiderül, nem sikerül negyedik tagot találni. Ilyen magasak a követelmények, vagy ilyen kevesen illenének a banda szellemiségébe?

Norbi: Igazság szerint stílusilag mi a thrash német, vagy hangzatosabban germán ágához tartozunk, így nekünk semmi problémánk nincs a trió felállással, mivel ott az számít inkább klasszikusnak. Elég csak a Sodomra vagy a Destructionra gondolni, de a Kreator sem volt mindig 4 tagú és még lehetne sorolni. Technikailag nem mondanám, hogy könnyű, megszoktuk, mert meg kellett szoknunk és gitár mellé az éneket is vállaltam. Lehet, hogy már nem is menne többen, mert bezavarna, hogy a jobb oldalamon is áll valaki.J Valóban megfordult nálunk több gitáros de senki nem vált be végül, és nem a hangszeres tudás volt a probléma, inkább az elképzelés beli különbségek és főleg az alkalmazkodás terén voltak hiányosságok, amik emberi hiányosságok. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy 4-en is ment a dolog, amíg ezek a tényezők nem szóltak közbe. Most már nem is keresünk senkit, amíg leszünk addig ebben a formában, leszünk. A szellemiségre gyorsan rá lehet hangolódni ez sosem volt probléma, de az együttzenéléshez ez sajnos kevés. Egyébként a szervezés/ szállítás/ döntések és a színpadok mérete terén kifejezetten előnyös, hogy ennél kevesebben már nem lehetünk!

Csabi: Mikor kezdtél zenélni, milyen gitáron játszol, milyen erősítőt használsz?


Norbi: 97-ben kezdtem, akkor már pengettem egy akusztikus gitárt, közben az egyik haverom külföldre ment hosszabb időre, és nálam helyezte el megőrzésre a szólógitárját meg az erősítőjét. Szinte non-stop gitároztam tükröződött is a tanulmányi eredményemen. Jártam tanárhoz is utána meglett az első saját gitárom. A Jackson márka mellett döntöttem nekem bejött, és eddig összesen egy gitárváltásom volt, szintén Jacksonra. Jelenleg Jackson DKMG (japán). Márkanevek nélkül mondom, de az erősítő terén elkövettem nagy hibákat, sokszor köszönhettük a hülyeségemnek azt, hogy borzasztó hangzásaink voltak élőben. Ezt fokozatosan tudtam kijavítani. Persze voltak klubbok ahol mind1 volt mit használok így is úgy is gázJ. Összegezve mostanra azért ez már megváltozott, jelenleg egy Line6 Spider II. erősítőm van. fej+láda, és teljesen elégedett vagyok vele, megbízható felszerelés. Tudom, hogy a „nagy klasszikus thrash” hangzások eléréséhez megvannak a bevett erősítők és effekt kombinációk, de szerencsére sok klubban megfordultam az országban és láttam a körülményeket, hallottam akusztikákat és egész egyszerűen ennél a cuccnál nincs szükségem jobbra. Feleslegesnek érzem, hogy többet költsek rá.

Csabi: A Tremoron kívül van bármelyikőtöknek egyéb formációja?

Norbi: Mindenkinek ez az egy zenekara van. Jó sok dolgot csinálunk még a zenélés mellett a munkánkat is végezzük, így is örülünk, hogy tudunk heti rendszerességgel próbálni.
Érdekes mondjuk, mert régebben ez nem így volt. Mindenki zenélgetett még pár haverral más helyeken. Nekem black metal formációm volt és doboltam benne. A dobolás egyébként mindig is vonzott itt tudtam neki hódolni. Burzum, Bathory, Darkthrone, korai Enslaved korai Satyricon irányvonalon ment és még ezen kívül is voltak hatások, sajnos nem jutottunk el felvételig, próbatermiek vannak még valahol.  Közeli haverokból állt a csapat és meggyőződésem, hogy élőben közönség előtt is jók lettek volna a számok, kb. 1 évig próbáltunk több-kevesebb megszakítással. Sajnos azonban mindig, ott lebegett a szemem előtt, hogy nem tudok két zenekarban ugyanúgy 100%-ig elkötelezett lenni, és ha választani kell nem őket, választom. Később egyéb okokból abbahagytuk szerencsére a választás pillanata nem jött el.
 

Csabi: Megmondom őszintén, a legutóbbi Stygian Shadows fesztivál előtt nem hallottam rólatok(annak ellenére hogy több nagyszabású koncertetek is volt), viszont nagyon kellemes meglepetést okoztatok. Mi lehet az oka, hogy nem örvendtek nagyobb népszerűségnek?


Norbi: Köszi szépen, szerintem is jó este volt! Visszagondolva az eltelt időszakra valóban sok koncertünk és lehetőségünk volt megmutatni a zenénket közönség előtt. Legtöbbször mi szerveztünk bulikat (főleg régebben), szerencsére most már inkább hívni szoktak. Végigjártuk a dolgokat, voltak szimpla koncertek, voltak underground fesztiválok, volt turné, készítettünk felvételeket írtuk a nótákat rengeteg egyéb dolog is történt, és elment az idő 2008-at írunk… A kérdés mondjuk teljesen jogos, de az is hozzátartozik, hogy akik most ismert magyar metal csapatok és vitték valamire kb. mindenki 10 éve vagy ennél régebb óta van együtt, jó időben jó zenével voltak jelen és kivétel is van persze. Kimondva soknak tűnik egyébként megélve, már nem tűnik annak. Nekünk is voltak nagyon jó időszakaink meg egy-két nem túl fényes időszakunk. Folyamatos útkeresésben vagyunk, hogy válhatunk ennél szélesebb körben ismert zenekarrá, azt hiszem ezzel mindenki így van, de még ebből a szempontból nem jött el az idő. Egyébként kapcsolati tőkében szerencsésnek mondhatjuk magunkat.
Másik fontos dolog, hogy eddig nem volt olyan felvételünk, amivel nagyobb dolgokban is gondolkodhattunk volna,(demo volt és két EP). Az új felvétellel már megnyílhatnak olyan utak amik eddig nem mivel ez már rendes lemeznek mondható.



Csabi: A zenekar nyolc éve alatt végig zökkenőmentesek és állandóak voltak a tervek, próbák, és koncertek?


Norbi: Nem… A jó dolgaink mellett sajnos nekünk sem ment zökkenőmentesen a banda. Sokszor minket is bedarált az a rengeteg negatív cucc, amivel összefut az ember ha zenekart csinál.  Nagyon sok akadályt és problémát kezeltünk már a házunk táján.
És amikor beüt valami hülyeség, és közben például másnap koncertezned kell, úgy, hogy ne lássa rajtad senki az elég gázos. Persze ilyen szempontból nagyon rossz színészek vagyunk természetesen mindig látta a közönség, hogy probléma van, akkor kb. a „káosz thrash” volt a legmegfelelőbb jelző, és elég rettenetes dolgokat követtünk el zeneileg! haha:)J
Összességében amúgy célunk irányadó dolgaink meg próbáink is voltak mindig és továbbra is vannak. Egyébként személy szerint szeretek az „akadályra” úgy gondolni, mint inkább „megoldandó feladatra” és így már nincs akkora éle a dolgoknak

Csabi: Mesélj kérlek a szeptemberben megjelenő lemezről! Hány dalt tartalmaz? Hogy zajlottak a stúdiómunkák, hány órába telt felvenni?


Norbi: Ez az a felvétel, amihez elég nehézkesen jutottunk el, de szeptemberig minden összeáll és elkezdődhet a terjesztés. 9 számot vettünk fel, amiből 8 új, 1 pedig egy régebbi, amit újra vettünk mert élőben mindig bejött, és a korábbi CD-n sajnos elég rossz hangzással szerepel.
4 napot foglalkoztunk a hangszeres játékkal+ az énekkel további kb. 1 hetet a keveréssel/ javításokkal de óraszámra lebontva fogalmam sincs. Mindig jó hallani, ahogy összeállnak a nóták, nem mondom, hogy kényelmes tempóban dolgoztunk, sőt… de volt egy anyagi keretünk, amit rászántunk és ez azért nem korlátlan a mi szintünkön. A végeredményt viszont már szívesen hallgatom, nagyon jól tükrözi a 2008-as Tremor-t, sokat fejlődtünk magunkhoz képest a megszólalással, sincs gondom, bár a hangzás terén nincs határ, mi most itt megálltunk, mert a forint adta keretek ennyit engedtek. A felvétel egyébként „élő” húzást és energiát ad vissza a hallgatónak, nem használtunk semmilyen tak jelet, és nem is fogunk. A mi zenénkhez ez a módszer jobban fekszik


Csabi: A megjelenés után mik a további tervek? Lemezbemutató koncertek, turné esetleg?


Norbi: Vannak tervek bőven, de még mi is várjuk a visszajelzéseket. Az első biztos buli a belváros legrégebbi metal klubbjában lesz, valaha itt kezdtük el, minden évben visszamegyünk legalább egyszer. Ez szeptember 6-án a klubb őszi nyitó buliján lesz. Klippet is szeretnénk. Tunézni kétszer voltunk mindkétszer a Kalapács zenekar vendégeként, több mint 20 állomást érintett. Teljesen mást játszunk mégis jól kiegészítettük egymást, jókat buliztunk együtt. A keményebb metal híveknek mi nyomtuk, a Kalapács meg egy általánosabb zene, rájuk mindenki megmozdul. Megyei városokban kevesebb az élőzene, így nagyrészt jó fogadtatásunk volt nekünk is. Talán majd velük is leszünk még.

Csabi: A honlapotokat böngészve rengeteg bulifotót találhatunk, és egy egész albumot egy amerikai kiruccanásotokról. Ennek ilyen nagy jelentősége volt a zenekarban?


Norbi: Miután elkészült a honlapközös megegyezés volt abban, hogy aki arra jár sok fotóval, találkozzon. Én is szívesen nézegetek fotókat más zenekaroknál, és ha sok van, legalább ennyivel több betekintést engednek egy banda életébe. Pontosítalak, Amerikában csak Tibi a dobosunk volt, és szeretett volna némi ízelítőt adni annak, aki a honlapunkon jár, hogy milyen az ottani élet, pusztán érdekesség semmi több. Ezt egyébként továbbra is folytatjuk, ha lesz hasonló, mert ez is hozzánk tartozik ugyanúgy, mint a zenekar. Legalábbis úgy gondolom fel, tudja dobni a zenekari oldalt és nem szokványos

Csabi: Véleményem szerint igen szegényes a hazai thrash színtér, csak underground szinten találkozhatunk elvétve egy-egy komolyabb thrash beállítottságú bandával. Te hogy látod ezt? Mi lehet ennek az oka?


Norbi: Egyet értek, de nem mondom, hogy sajnálom a dolgot. Minél többen nyomulnak azonos stílusban annál kevésbé lesz elkülöníthető 1-1 banda stílusa mindenki, összefolyik, egyéniségtelenné válnak pedig nem azok, túltermelés lesz majd megunják az emberek aztán feloszlanak. Igaz ez az összes metal stílusra, amit hirtelen felkapnak. Főleg ezen a viszonylag kis szintéren lenne ez problémás. Így viszont ha feltűnik valamelyik helyszínen egy ilyen csapat egész jól el tud különülni és úgy vettem észre, hogy azért a közönséget sem szokta hidegen hagyni! Inkább kevesebben legyünk ez az álláspontom
 


Csabi: Kiket tartasz figyelemreméltó bandáknak ma Magyarországon?

Norbi: Sokáig figyeltem a hazai színteret, tele van jó hangszeresekkel, minden stílusban találok jó csapatokat. Nem tudnám összeszámolni mennyi koncerten voltam az utóbbi 10 évben. Jó a viszonyom elég sok emberrel a műfajon belül, és inkább csinálni szeretem a zenét mint zsűrizni. Egyébként, ha egy csapat nem tetszik szép csendben kimegyek a pulthoz nem csinálok belőle nagy ügyet.
A szűk thrash vonalon az a jó például, hogy az Archaic amerikai stílust játszik, a Tremor német vonalú thrash-t, a Concrete megint egy kicsit mást, Remorse és még sorolhatnám… úgy is lehet fogalmazni, hogy nem folyna össze a közönségnek akkor sem ha mondjuk egy színpadon, játszanánk egymás után.

Csabi: Ki mennyire veszi ki a részét a zenekarban a dalszerzésben?A szövegek kit illetnek?


Norbi: Mindhárman kivesszük a részünket, sokszor előfordul, hogy nem otthonról hozott gitártémát dolgozunk ki, hanem közösen jammelünk.  Ami akkor és ott helyben, élőben nagyot szól és szakít, az mindenhol meg fogja állni a helyét, mert egy időben jött ki hármunkból. Kicsit kipucoljuk és megtartjuk. Nálunk működik. Persze van, amikor hozok, például külön témákat vagy számfelépítést és kidolgozzuk meg olyan is volt már, hogy a dobos hozott témát és arra készült el a gitár, na ez sem egy bevett szokás érdekes dolgok sültek már ki belőle. A lényeg azon van, hogy élvezzük a zenélést. A szövegeket én írom.

Csabi: A 8 éves Tremor 8 éve kompromisszummentes zenét játszik, vagy voltak közben elkalandozások, esetleg újító ötletek?


Norbi: Ahogy mentünk előre az időben mindig egyre keményebb és változatosabb számokat sikerült írni. Ez amolyan természetes fejlődés nem, pedig új irány. Persze volt pár kísérlet de nagyrészt az összes elbukott mielőtt bekerült volna a nótába. Sosem voltunk szívbajosak a tempóváltások terén vagy betenni valami nagyon furcsa témát, ami látszólag nem illett bele a nótába, összességében azonban stíluson belül maradtunk. Sokan mondták, hogy teljesen kiszámíthatatlan a zenénk, és van benne fantázia. Persze ugyanúgy megvolt ennek is a hátulütője, mint az előnye, mostanra annyiban változtunk, hogy sokkal jobban átszűrtük a témákat okosabb lett a zene, és szerintem egy nagyon fontos lépést tettünk előre.  


Csabi: Ha össze kéne foglalnod a számok témáit, mit mondanál?


Norbi: Többféle témakört is érint a jelenlegi szövegvilág. Tele van spirituális utalással, itt-ott kulcsokkal és önmegvalósításra ösztönzéssel, hogy lehetőleg ne egy külső rajtunk kívülálló dologtól várjunk megoldást a problémáinkra semmilyen szinten. Vannak összetettebb és egyértelmű dolgok is. Kitér titkos társaságokra, elkalandozik a nyugat európai vallási történésekre/szellemiségre megjelennek látomásbeli történések, a fény és a sötét is helyet kapott, mint ahogy a világunk is állandó harcról szól a jó és a rossz között, és így tovább. Nem szó szerinti értelmezésre lettek behangolva, de ha valaki csak szimplán zenét akar hallgatni, akkor is értelmes mondanivaló fog átjönni, tehát mindent a hallgatóra bíznék. Egyébként, ha valaki igazán ráhangolódik nagyon is súlyos dolgokra, irányítja a figyelmet, mindezt úgy, hogy a hallagtó ne érezze magát tőle lehangoltnak, hanem járjanak a gondolatai.  Nem tipikus témák de talán pont ettől fog működni, viszont bőven illeszkednek egy thrash metal lemez kifejező erejéhez

Csabi: Miben látod a műfajotok varázsát, lényegét?


Norbi: Amikor bármilyen thrash bandát hallgatok egészen más érzéseim, vannak, mint a többi ágazatnál. Na ez az érzés lehet az a varázs, amit te kérdezel, csak ezt nem tudom leírni. A lényege talán könnyebb. Gyakorlatilag ez a metal zene „társadalmi” ágazata, ahol a szövegekben az összes létező történést taglalhatod tetszés szerint. Itt aztán sok mindennel lehet azonosulni, mivel mi is ebben élünk és látjuk magunk körül/ magunkon a problémákat. Talán ez hoz legközelebb a saját valóságunkhoz a metal műfajok közül.  


Csabi: A 2005-ös Thrastamentum című anyagotokon már megjelentek az angol szövegű dalok is, mitől függ egy dalotok nyelve?


Norbi: A thrashtamentum anno azért lett felvéve, mert akkor már egy ideje nem volt semmi új hangzóanyagunk (csak a koncertek), és a régebbiek azért hagytak kívánnivalót maguk után. Kellett egy újabb irányvonal és ez a pár nóta alkalmas lett erre. Ekkor jött az ötlet, hogy angolul is próbáljuk meg. Két számot lefordított egy haverom. Egy hátulütője volt az egész kivitelezésnek, hogy kb. éjszaka, tudtam nekilátni a stúdióban alig volt rá időm, és arra sem jutott, hogy begyakoroljam előtte. Jobb is lehetett volna, de kezdeti lépésnek teljesen rendben van. Összegezve a Tremor egy magyar nyelvű zenekar, de nem tartom kizártnak, hogy lesznek majd később angol dolgaink, majd ahogy érezzük. Az új felvétel egyébként kizárólag magyar szövegeket tartalmaz.


Csabi: A Stygian Shadows fesztiválon eljátszottatok egy Exploited számot, ami előtt külön bemondtad: Egyesek szerint nem thrash , szerintünk igen, volt aki esetleg nehezményezte a dolgot? Honnan jött az ötlet hogy Exploited dalt játszatok?


Norbi: Persze, hogy volt ilyen, de nem különösebben izgat nálunk senkit, el szoktuk nyomni, ha olyan kedvünk van, és ütős is!   Ha hárman összeállítanánk a hatásainkat, akkor elég sokáig lehetne sorolni a listát. Viszont úgy gondoljuk, hogy minden komolyság és durvulat ellenére egy thrash banda tudjon szórakoztató is lenni, ha úgy tetszik bulizható, ilyen esetekre például tökéletes ez a nóta. (Beat the Bastards). Van ezen kívül Kreator, Destruction, Slayer feldolgozásunk és a korai időszakban Misfits-et sőt Immortal-t is nyomtunk. A feldolgozások listája egyébként fog még bővülni, időről időre elő fogunk jönni valamivel.

Csabi: Ha már a fesztivál körül kérdezgetek, feltenném a kérdést: hogy kerültetek a fesztiválra?
 
Norbi: Közel 4-5 éve ismerjük Fodor Lacit, ő szerkeszti másodmagával a Stygian újságot is. Ha jól emlékszem az első személyes találkozásra egy Tilos rádiós interjú alkalmával került sor. Majd később mi is szerepeltünk az újságban.
Évente egyszer van ilyen fesztivál mindig az újság megjelenésével, van összehangolva. Örülünk neki, hogy ezúttal mi is helyet kaptunk. Nála sokoldalúbb műfajismeretet nehéz lenne találni. Régóta mozog a metal szintéren, jóban vagyunk. Érdemes beszerezni néhány példányt a fanzine-ből ha valaki kíváncsi az igazi underground történésekre.
 


Csabi: Mi az az 5 lemez, ami a legnagyobb hatást gyakorolta rád zeneileg/stílusilag?

Norbi: Ezt így képtelenség leszűkíteni, inkább a következő kérdésre koncentrálnék! J Bár első képre a Metallica Master of Puppets borítója ugrott be.
Annyit összefoglalva, hogy a metal műfaj gyakorolja rám a legnagyobb hatást itt már rengeteg zenekar szóba jöhet, de vannak más zenék is amiket szívesen hallgatok.
 
Csabi:  Van esetleg valami nagy álom, amit a Tremorral szeretnél valóra váltani?


Norbi: Az egyik álmom már teljesült, mégpedig, hogy nem lettem egy örökké valamire váró otthonülős szobagitáros. Az első perctől, amikor gitárt vettem a kezembe a zenekari tevékenységek vonzottak és örülök, hogy ez összejött zeneileg és emberileg is. Vannak még valóra váltandó terveim, melyek nagyjából passzolnak a másik két tag elképzeléseivel, ez már lehet egy jó kiindulási alap, viszont sok dolgot kell még addig megmozgatni, és a jövőbe nem olyan egyszerű belelátni. Itt és most van Tremor, és szeretjük, amit csinálunk, azt hiszem ez a lényeg.


Csabi: Kiknek ajánlanád a Tremor zenéjét?


Norbi: Összességében mindenkinek, aki a fémzenét részesíti előnyben és kiváncsi egy itthon ritkábban játszott thrash stílusra ráadásul a saját nyelvünkön. A jelenlegi lemezkoncepció szerintem alkalmas arra, hogy szélesebb körben is jelen legyünk és ne csak a thrash hívek keressék nagy százalékban. Persze elég sok átfedés van a műfajok között ezért ez nem lesz probléma, érzésem szerint. A terjesztést szeptemberben kezdenénk, az előzetes tervek szerint! Kíváncsiak leszünk a kritikákra is, de a lényeg természetesen az, hogy sok lejátszóban megforduljon a felvétel, és a koncertek is erőteljesek és átütőek legyenek. A honlapunkon mindig időben kint lesznek a dátumok. www.tremor.hu

Csabi: bónusz kérdés: Szereted a meggyet?
 
Norbi: A dinnyét szeretem, főleg ha egyszerre kettő is elérhető távolságban van, a hajszín nekem már nem szempont!:))
Köszi szépen az interjút, remélem, azok sem unatkoztak, akik úgy döntöttek, hogy végigolvassák!

 

3 komment

Címkék: interjú csabi tremor


A bejegyzés trackback címe:

https://karcolat.blog.hu/api/trackback/id/tr8610718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.08.13. 12:10:15

Gratulálok!
Nagyon jó a blog és az interjú is!
Csak így tovább...

karcolat csabi 2008.08.14. 21:41:04

Köszönjük szépen, igyekszünk! :)
süti beállítások módosítása