HTML

Karcolat Metal Magazin

Metal és rock webzine minden földi jóval.

Koncertfotók

Címkék

Címkefelhő

2007.05.14. 05:00 karcolat csabi

[INTERJÚ] Archaic / Takács Dávid

Csabi: A Black Hell fesztivál nyitóbandája voltatok, és bebizonyítottátok, hogy nem csak egy zárójeles előzenekar vagytok, a produkcióval elég magasra tettétek a mércét. Sokan nem hallottak még rólatok, pedig nem is kevés érdem szól a zenekar mellett. Mióta működik olajozottan az Archaic gépezet?

Taki: Köszönjük szépen. Az utánunk következő bandák abszolút profik voltak ugyhogy mi sem akartunk nagyon kilógni a sorból, tudod hogy van ez igyekszik az ember. Ezúton is köszönjük a lehetőséget, hogy ott lehettünk.

A zenekar az ex-Braindeath legénységéből alakult (Takács Dávid: bőgő/ének, Püski László: gitár/vokál, Szabó Csaba Zoltán: dob) trió formában 2004-ben. Így hármasban lenyomtunk jónéhány koncertet majd 2005-ben felvettük a 'Time has come to envy the dead' lemezt ami 2006-ban jelent meg szerzői kiadásban, majd még ebben az évben csatlakoztunk a Vic Records flottájához (ezúton nagy köszönet Havancsák Gyulának - Sin of Kain). 2007-ben pedig az ő gondozásában fogjuk újrakiadni az albumot, ez a nyárra várható. Mindeközben folyamatosan kutattunk második gitáros után, mert azért élőben így sokkal nagyobbat szakítanak a dalok. Elég sok jelentkezőt próbáltunk ki, voltak nagyon érdekes figurák is, de ebbe most ne menjünk bele. A lényeg az, hogy cirka egy évvel ezelőtt találtuk meg Olt Ákost, aki zenei tudásával, hozáállásával rendkívül hamar be tudott kapcsolodni a közös munkába. Tehát gyakorlatilag immáron egy éve ebben a szilárd felállásban működünk.

Csabi: Rendkívül tehetséges és erőteljes megjelenésű zenekar vagytok, jó zenészekkel, tanultatok esetleg zeneiskolában?

Taki: Igazából nem. Bár én jártam zeneiskolába, még az általános iskolában talán 3 vagy 4 évig furulyázni tanultam, előtte volt otthon zongoránk amit 2-3 évesen csapkodtam ahol értem, de ez nem hiszem hogy nagyon beleszámít :). Amit tudunk azt nagyrészt autodidakta módon tanultuk meg, persze amikor elkezdtünk zenélni az alapokat azért mi is tanártól sajátítottuk el. Végeredményben egyáltalán nem vagyunk tanult muzsikusok.

Csabi: Sok lehetőségetek van koncertezni? Meg tudnád mondani, körülbelül hány órát töltöttetek eddig színpadon?

Taki: Minden lehetőséget meg szoktunk ragadni ha koncertről van szó, nem emlékszem olyanra, hogy visszamondtunk volna felkérést csak azért mert nem volt kedvünk menni. Úgyhogy nyugodtan lehet minket hívni, szívesen megyünk akárhová, várjuk a meghívásokat. Hány órát ez egy jó kérdés a számolással mindig bajban voltam. Ezidáig kb. 40-50 koncertet adtunk ezek között volt negyedórás, egy és negyedórás tehát elég széles spektrumon mozog a dolog. Ha valakinek van kedve számolja ki a helyes megfejtő pedig kap egy eredeti japán víz alatti hóekét.:)

Csabi: Hány próbára van szükségetek hetente, hogy tartsátok a szintet, amit nyújtani szeretnétek?

Taki: A szintentertáshoz nem kell sok. Ahhoz gyakorlatilag heti-kétheti egy próba elegendő lenne. Azonban mi inkább fejlődni szeretnénk tehát annyit próbálunk amennyit csak tudunk. Bár sajnos ez is rapszodikusan tud alakulni néha. Azért igyekszünk a heti 2-3 próbát tartani ami persze nem mindig sikerül. Az igazság az, hogyha azt a szintet szeretnénk tartani amit nyújtani szeretnénk non-stop kellene próbálni, ebben elég maximalisták vagyunk. Úgyhogy van még hova fejlődni.

Csabi: Mennyire megosztott a bandán belül a zenei ízlés? Érdekes volt például hallani a Tormentor és a Testament feldolgozást, emellett bizonyos részekben death metal elemeket is tartalamz a zenétek. Ez személyenként változó, vagy mindannyian szélesebb skálát kedveltek a zenék terén?

Taki: Ez egységesen változó.:) Mindannyian elég széles zenei skálán mozgunk és nem csak a metalon belül. Csabi például óriási Metallica-fan de emellett ott figyel nála a Nile is mint nagy kedvenc, Lacinak a Sepultura az első azonban az elektronikus zenéket is csípi, Ákos mindenféle techno-thrash/death-et csipázik, én pedig a thrashtől a hc-ig a népzenével bezárólag mindent hallgatok. Az igazi közös kapcsolódási pont viszont a Slayer, a Testament, és a Pantera, mint örök hármas.

Csabi: Mi lenne az a 3 banda, akik előtt legszívesebben fellépnétek?

Taki: Az előző kérdésben ott vannak. Sajnos a Pantera előtt már nem nagyon lenne lehetséges, helyére mondjuk jöhetne az Exodus.

Csabi: Milyennek ítéled a mostani metal kultúrát külföldi, és hazai szinten?

Taki: Nyilván lehetne sokkal jobb is, de lehetne még ennél is rosszabb. Az igazság az hogy ez csak rajtunk - a magyar bandákon - múlik. Abban az esteben, ha sok minőségi banda tűnik fel a szintéren és úgy látjuk, hogy ez egyre inkább igaz lesz akkor még jobbá tudjuk tenni az egész dolgot. Sajnos általánosan elfogadott dogma, hogy a metalban nincs pénz ami szerintem nem igaz, tehát az elkövetkező időkben ki kell alakítani egy olyan kultúrát ami elsősorban a zenészeknek teremt egy kicsit korrektebb lehetőségeket. Bár már látjuk ennek az első előfutárait, ha megnézzük egyre több külföldi banda látogat el hozzánk ami a koncertszervezők elkötelezettségét jelenti.
Nyilván a helyzet nem rózsás azonban a lehetőségeket ki lehet és ki is kell aknázni szerintem. Tehát csak így tovább. A külföldi metál kultúráról nincs sok infóm, de van ahol jobb van ahol rosszabb úgyhogy ezzel nem is foglalkoznék és nyilván nekünk sem külföldre kell kacsingatni hanem azzal kell foglalkozni és azt kell jobbá tenni ami itt van.

Csabi: Mennyiben változott a gondolkodásotok a régebbi, Braindeath nevű formáció óta?

Taki: Mindenképpen komolyabban állunk hozzá a zenéhez, igyekszünk minél profibb kiállású minél egyedibb muzsikát készíteni. Ezt értem az elkövetkező lemezekre, koncertekre egyaránt. Az eddigi hobby zenélést felváltotta egy érettebb hozzáállás. Bízunk benne, hogy ezt rajtunk kívül más is észreveszi majd.

Csabi: Az új lemezetek nagyon jól sikerült, minden elismerésem. Van valami amit utólag változtatnátok rajta?

Taki: Köszönjük szépen. Természetesen. A hangzást egy kicsit feszesebbre, karcosabbra csinálnánk. Nagyrészt azért meg vagyunk elégedve vele Töfi nagyon jó munkát végzett egy varázsló az a fickó. Úgyhogy a következő lemezre is hasonló hangzást képzelünk el, tehát marad a thrashes zúzás. Egyébként most folynak a tárgyalások a következő lemez munkálataival kapcsolatban, úgyhogy talán jövő ilyenkor már az új lemezről beszélhetünk. Biztosíthatok mindenkit arról hogy egy nagyon ütős hangzással fognak megdörreni az új nóták, de erről egyelőre ennyi elég is.
Köszönjük az interjút.

Köszönjük a válaszokat!

weboldal

Szólj hozzá!

Címkék: interjú csabi archaic


A bejegyzés trackback címe:

https://karcolat.blog.hu/api/trackback/id/tr4467764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása