HTML

Karcolat Metal Magazin

Metal és rock webzine minden földi jóval.

Koncertfotók

Címkék

Címkefelhő

2008.12.10. 06:00 sonny

[CD] Yava: Folcore

Yava: Folcore
Megjelenés éve: 2008
Kiadó: Edge Records
Értékelés: 10/10

A Yava egy 2001-ben született project, amit Dus Polett énekeshölgy és Mestyán Ádám (ex-VHK) hozott össze. A kezdeti nehézségek után 2006-ra alakul ki a mai felállás és akkor adták első PeCsás koncertjüket is. Tavaly pedig megkezdődött az első nagylemez felvétele, ami most jelen írás tárgya.

Saját meghatározásuk szerint ők a folcore műfaj feltalálói,  a népzenei alapok és a hardcore/punk elemek keverésével hozzák létre azt eksztatikus és őrült egyveleget, ami szélsőséges módon pörget meg vagy húz le a mélybe, saját akarata szerint.
A nyerő recept a következő: az elbűvölő hangú, az éneklés mellett furulyán és kavalon játszó Polett elvarázsol ebbe a modern, folkos világba, ahol Szabolcs nyúzza a hangszereit, az údot, vagy arab lantot, a kobzot és a dudát, attól függően, mikor milyen világba szándékozik küldeni téged. Ebben segítségére van egy őrjöngő basszusgitáros és egy jazzes stílusú dobos, akik kiváló ritmusszekciót adnak a talpad alá. Amikor viszont elragad a hév, és azt hiszed, egy falusi búcsúban vagy táncházban jársz, megdörren a torzított gitár, jöhet a zúzda Fritztől.

Rendkívül színes kavalkád tárul elénk, nem könnyű egyszerre befogadni, annyi hatás, íz, szín, benyomás keveredik benne egyszerre. Szomorkás szövegű, de valójában táncolós dal ok (Szerelem vagy akár a Tizenkettő), furulyás és pattogós spanyol szösszenet (Óh, Castilia), valóban inkább core, mint folk szerzemény (Mire vársz?) - utóbbit több ismerősöm egyszerűen VHK-nak titulálta - mind mind arra vár, hogy ugrálj, tombold ki magad egy Yava-koncerten, ami nyilván még sokkal izgalmasabb, mintha otthon hallgatod a lemezt. Ha elfáradtál, pihennél, gondolataidba merülnél, hallgasd az Indonézt, netán süppedj bele a Rejtsetek el engembe. Utóbbi néprajz-szakosoknak és Dalriada-rajongóknak is ismerős lehet. Amennyiben inkább pszichedelikus utazásra, vibrálásra vágynál akkor vár a Gen 3:6 vagy az Aranytoll...még hosszasan sorolhatnám mindazokat az érzéseket és hangulatokat, amikkel a Yava ajándékoz meg.

A Yava világát tökéletesen jellemzi a lemezborító, virágmintás, élénk sárga-zöld-vörös színű világot szel ketté egy letöredezett fogú láncfűrész. Ha úgy érzed, elég nyitott vagy, és belekóstolnál, az alábbi két linken megteheted. Persze el kell látogatnod a koncertekre is, hiszen csak ott tapasztalhatod meg a Folcore lehengerlő varázsát teljes valójában. Nem szabad kihagyni!

www.yava.hu
www.myspace.com/yavaband

Szólj hozzá!

Címkék: lemezkritika sonny yava


A bejegyzés trackback címe:

https://karcolat.blog.hu/api/trackback/id/tr23812550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása