HTML

Karcolat Metal Magazin

Metal és rock webzine minden földi jóval.

Koncertfotók

Címkék

Címkefelhő

2008.08.27. 11:52 sonny

[CD] After Rain: Vitorlát szélbe / Sky

After Rain: Vitorlát szélbe / Sky
Megjelenés éve: 2008
Kiadó: Edge Records / Hammer Music Productions
Értékelés: 9

Az After Rain két éve alakult Szíjártó Zsolt, a boldogult Akela újkori gitárosának zenekaraként. Rövid idő alatt megtalálta a megfelelő társakat, és május 12-én megjelenhetett az első nagylemez, mindjárt két nyelven, dupla CD-n.
Mielőtt először a lejátszóba tettem volna, végignéztem a teljes borítót és a végén megakadt a szemem azon, hogy Cserfalvi "Töfi" Zoltán stúdiójában, a Denevérben történt a keverés és a masterelés, valamint a borító és az illusztrációk elkészítését is megfelelő emberre, Havancsák Gyulára bízták. Utóbbi úr egyéként kiemelkedő munkát végzett, érdekes, hogy az angol korongon figyelő kopár sziklás kép és a magyar nyelvű lemez zöldellő mezeje ugyan eltér egymástól, a frontborító közös.
A megszólalás nagyszerű, szeretném, ha minden Magyarországon készülő album legalább ilyen hangzással rendelkezne, és a zenekarok inkább erre törekednének, mintsem hallgathatatlan demókat neveznének ki első nagylemeznek. Ez a fajta progos elemekkel enyhén átitatott hard rock idehaza nincs elterjedve, így ez egy jó pont. Nem tudom Szíjártó mester hol tartogatta eddig ezeket a lágyabb gitártémákat, a sejthetően Dream Theater által inspirált Ne kérdezd miért / Don't Ask Me Why vagy a Felhők fehérek / Sky is Blue dalokat, mindenesetre most kitett magáért és megmutatta, hogy az Akelán kívül is van élet. Horváth Anett hangja pont passzol a lágyabb témákhoz, szövegei főként az emberi érzések, illúziók, benyomások, csalódások, változások világát járják körül, abszolút evilágiak, szó sincs sárkányokról ugyebár :) Orgánuma bizonyos részeknél az Alhanás Paréj Zsuzsiéra emlékeztet.
Ha meg kéne neveznem az általam legjobbnak tartott dalt, akkor a Végső út címűt mondanám. Egy emlékdal a tavaly elhunyt Daczi Zsolt (Bikini, Omen, stb.) emlékére, pátosztól és műérzelmektől mentesen. Szimpatikus, hogy nem egy átlagos dallal tisztelegnek előtte, hanem egy meglepő megközelítésű alkotással. A refrén szintén telitalálat, igazán fülbemászó.
Megemlíteném, hogy a dalszövegek is remekül ragadják meg a dalok hangulatát, a Tengernél / But You're Not That és a Vitorlát szélbe / It's A New Day esetében is sikerül elhitetni a hallgatóval, hogy ott jár a tenger közelében.
A sok nagyszerű pillanat mellett akad üresjárat is, az A kövek beszélnek / Walking sajnos ezek közé tartozik, többszöri hallgatás ellenére sem sikerült megszeretni. Szintén kissé fura nekem a Ne kérdezd, miért / Don't Ask Me Why, zeneileg nincs kifogásom, viszont a sorok néha elég érdekesen jönnek ki, ezen még lehetett volna még igazítani, továbbá a borító belső oldalain található szövege is több helyesírási hibát tartalmaz, ami mellett nehéz elmenni (pl. a "miért" szó következetesen "mért"-nek írása).
Egy másik lemezkritikában olvastam egy érdekes felvetést arról, hogy a két gitárost igénylő dalokat hogyan fogják előadni élőben. Nos erre mindenki keresse meg a választ úgy, hogy meghallgatja őket egy koncerten, így arra is választ kaphat, hogy tudják-e hozni a CD színvonalát.
Ez egy nagyszerű bemutatkozó lemez, jól együttműködő ritmusszekcióval, elgondolkodtató, néhol melankolikus dalokkal, vadállat szólókkal és egy szerethető hangú énekesnővel. Innen még lehet fejlődni, ha sikerül tartani a színvonalat, az After Rain elfoglalhatja az őt megillető helyét a magyar zenei palettán. A hét pont egy átlagból kiemelkedő albumért jár, egy olyan zenei anyagért, ami arra ösztönzi hallgatóját, hogy időről időre elővegye és meghallgassa.

Zenekari weboldal: www.afterrain.hu
Itt belefülelhetsz: www.myspace.com/afterrainhungary

Szólj hozzá!

Címkék: lemezkritika sonny after rain


A bejegyzés trackback címe:

https://karcolat.blog.hu/api/trackback/id/tr5635516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása