HTML

Karcolat Metal Magazin

Metal és rock webzine minden földi jóval.

Koncertfotók

Címkék

Címkefelhő

2007.02.25. 07:00 sonny

[INTERJÚ] Empyema / Kokó

Egy jó hangulatú solymári Angelus koncert után beszélgettünk el Kokóval, az Empyema hörgősével. Akkor ígéretet tett egy interjúra, aminek anyagiasult változata alant olvasható.

Sonny: Mi a helyzet mostanában az Empyema zenekar háza táján? Hogy álltok egy nagylemez megjelentetését illetően?

Kokó: Thanx a kérdést jól vagyunk, hahaha... Minden megy a terveink szerint. Egészen pontosan októberre van kilátásban egy felvétel-lehetőség Csepelen a Planet stúdió néven futó helyen, legalábbis eddigi terveink és Yaya - val folytatott beszélgetéseim alapján ekkortájt lesz szabad a hely. És kilenc dalt szeretnénk rögzíteni.

Sonny: Úgy tudom kétgitáros felállást szerettetek volna korábban, de most csak négyen vagytok. Borhídi Gábor féléves vendégszereplése óta felvetődött egy esetleges új tag bevételének lehetősége?

Kokó: Igen, most is ezen dolgozunk. De valahogy itt a környéken senki nem gitározgat, legalábbis ebben az extreme metál stílusban. Most koncerteken egy ideig megint csak Borhidi (Christian Epidemic) segíti ki a zenekart, valamint Kovács Attila a Watch My Dying-ból is fog néhányszor húrt tépni velünk a velük közös turné alatt. De várjuk a jelentkezőket, ha vannak, addig is mi lent leszünk a műhelyben és hegeszük a további dalokat.

Sonny: A honlapotokon több magyar nyelvű dalszöveget találtam. Vettetek fel magyar nyelvű dalokat is, vagy inkább angol nyelvű nótákkal próbáltok előrébb jutni?

Kokó: Hát az a nagy büdös helyzet hogy igencsak Magyarországon élünk és azt vettük észre, hogy az emberek valahogyan jobban szeretik itt a noenglish szövegeket. A visszajelzések is mind ezt igazolják. Úgyhogy innentől kezdve mi is magyar szöveggel bíró bandaként folytatjuk tovább ténykedéseinket. Néhány eddig angol szöveggel írt dal is fel lesz újra véve és magyarul lesz feltolva! És azóta már van néhány újabb magyar is pl: Benned, Katarzis, Letaszítva, Maradok, Minden elhagyott.

Sonny: Hogy fogalmaznád meg, milyen az a stílus, amit képviseltek? Egyáltalán be lehet skatulyázni egy gyűjtőfogalomba az Empyema zenéjét?

Kokó: Nézd manapság már rengeteg banda, létezik szinte lehetetlen egyéni zenét kitalálni. Természetesen vannak hatásaink nekünk is mint mindenkinek. Engem pl. az ilyen zenekarok, mint az ENTOMBED, SLAYER, KILLSWITCH ENGAGE, MACHINE HEAD, SOULFLY, régi SEPULTURA, TESTAMENT, TOOL… és persze rengeteg más előadó is inspirált. DE sztem csak simán UNDERGROUND EXTREME METAL amit nyomatunk. Mi legalábbis mi így nevezzük.

Sonny: Tavasszal merre fogtok koncertezni?

Kokó: Most fogunk résztvenni egy tavszi WMD turnén ilyen helyek vannak eddig kilátásban: Kazincbarcika, Győr, Berettyóújfalu, Balmazújváros. Valamint április 8-án a Debreceni Szóla Rádió Underground Fesztiválon nyomulunk este 19:0 -kor, és május 19 én 21:10-es kezdéssel a Budapesten megrendezendő StageDiving Fesztiválon leszünk láthatóak élőben.

Sonny: Mi áll a dalszövegeitek középpontjában? Esetleg személyes élmények?

Kokó: Többnyire azok is persze, de leginkább ilyen világbalhék, fegyverkezés, elszegényedés, kilátástalanság stb, persze ilyen elvontabb formákba öntve a témákat.

Sonny: Konkrétan az Oh my God... c. dalt mi ihlette?

Kokó: Azt hiszem egyértelmű, hogy azok a dolgok, amiket az emberek világszerte Istenük nevére hivatkozva tesznek, megtesznek (JIHAD), elkövetnek. Meg az olyan konkrét dolgok, mint régen az inkvizíció, ami szerintem most is jelen van persze nem abban a brutális, véres formában, mint a középkor ideje alatt, de elméletileg itt nagyon is van. Szekták, vallási csoportok meg ilyenek. Láttad a Brian életét!? Hatalmas film. Egyértelmű vallásfelfogáskritika.

Sonny: Mi vagy ki indított el téged személyesen a death metal felé?

Kokó: Ehhehehe… szerintem ez inkább kialakult.Mert ugyan régebben is kemény zenét halgattam de inkább ilyesmiket: Testament, Slayer, Nuclear Assault,S.O.D, Anthrax, Pantera, C.O.C, Metallica. De talán amikor kezembe vettem a legelső Entombed lemezt – Left Hand Path, igen azt gondolom ők atereltek el ebbe az irányba. Aztán jött a többi slágergyáros is utánnuk: Obtuary, Cannibal Corpse, Six Feet Under, Death, Carcass.

Sonny: Van valami nagyobb hosszútávú tervetek az Empyema zenekarral? Esetleg külföldi koncertezés, vagy egy nagyobb kiadó kegyeinek a megnyerése?

Kokó: Szerintem mindenkinek, aki zenél ez az álma vagy célja, nekünk is ez az álmunk. És persze célunk is egyben.

Sonny: Szeretnél a végére még valami fontosat elmondani?

Kokó: Talán annyit hogy lehet, hogy sokaknak unalmasnak hangzik, de a zenekarok itt Magyarhonban kurvára egymásra vannak utalva. Mármint akit ugye nem támogat a Metal Hammer. És ha csak kicsit jobb, nagyobb mértékű összefogás lenne, tekintet nélkül hogy heavy, extreme, trash, vagy éppen death metalban utaznak az egyes bandák, akkor több lehetősége lenne mindenkinek. Nyitottnak kell lenni. Segíteni kellene egymást, sokkal több módszer van erre, mint gondolnánk. Mi pl. rendszeresen felléptetünk környékbeli kisebb bandákat is a bulikon itt Esztergomban. Pl: Fetus, Exodicon. Valahol nekik is szükségük van erre, hogy legalább el tudjanak indulni. Attól, hogy nekünk nem segítettek mi még mutathatunk példát. Persze nem leszünk ettől még hősök de azért én jobban érzem ilyen dolgoktól magam.
És köszi a lehetőséget.

Szamos Imre - dob
Kovács Roland - bass
Nagy Antal - gitár
Kovács István - vocal/roaar

Szólj hozzá!

Címkék: interjú sonny empyema


A bejegyzés trackback címe:

https://karcolat.blog.hu/api/trackback/id/tr49376211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása