HTML

Karcolat Metal Magazin

Metal és rock webzine minden földi jóval.

Koncertfotók

Címkék

Címkefelhő

2006.11.04. 07:00 sonny

[INTERJÚ] Echo of Dalriada / Ficzek András

A nagyszerű magyar folk metal zenekarból Ficzek András gitáros-énekes válaszolt Sonny kérdéseire.

 

Sonny: Október 22-én a Kultiplexben léptetek fel a Korpiklaani előzenekaratként. Milyen volt számotokra az a koncert?

Ficzek András: Nagyon jó koncert volt, nagyon élveztük, és rengetegen voltak ránk is kíváncsiak. Az sem lebecsülendő szempont, hogy a főzenekar mindenképpen egy alapbanda ebben a műfajban, akikkel megtiszteltetés együtt játszani.Az egyetlen negatívum az volt, hogy a rövidre szabott műsoridő miatt meg kellett rövidíteni a programunkat, így fontos nótákat kellett aznap kihagynunk.

S: A buli végén András azt mondta, hogy jövőre napvilágot lát az új lemezetek Kikelet címmel. Hogy haladnak a munkálatok, mit lehet tudni róla?

F.A: A Kikelet című albumon nyolc, vagy kilenc nóta fog helyet kapni ,szövegileg, és zeneileg pedig egy picit komorabb irány várható, mint legutóbb a Jégbontónál.Némileg visszavettünk a tempókból, és rengeteg autentikus népzenei rész került a dalokba ,aminek következtében még folkosabbak lettünk, mint eddig.Újdonság nálunk még a hegedű használata is, ami néhány nótában feltűnik majd, színező jelleggel.Jelen pillanatban a lemezre kerülő nóták kidolgozása zajlik, a stúdiómunkálatok pedig várhatóan december közepén indulnak majd. Ahogy formálódnak a próbákon a dalok, mi magunk is egyre kíváncsiabbak vagyunk, hogy hogyan fognak ezek az epikusabb, folkos dalok megszólalni lemezen, illetve élőben is. Mi mindenesetre nagyon szeretjük az új témákat, reméljük, a tisztelt nagyérdeműnek is tetszeni fog az anyag!

 

 


S: A 2006-os Jégbontó c. lemezetek kedvező kritikákat kapott idehaza, úgy tűnik egyre többen szeretik azt a fajta zenét, amit ti játszotok. Miként látjátok a népzenei elemekkel átszőtt metál helyzetét Magyarországon?

F.A: Szerencsére ma már egyre többen szeretnek minket, de eleinte azért sokan furcsán néztek a folk- metal stílusmegjelölés hallatán. A  külföldi csapatok sikerei nyomán azért nálunk is elfogadottabbá vált a műfaj, a Skyclad, a Finntroll, az Ensiferum és néhány további csapat kicsit megnyitotta a kapukat előttünk is.Itthon pedig szintén nagyon jó csapatok mozognak, elég csak a Black Leaves, vagy a Sacra Arcana nevét megemlítenem. Az itthoni folk metal színtér szépsége pont abban rejlik, hogy a stílus vezető csapatai mind a saját útjukat járják, tehát a mi zenénknek nem sok köze van a Black Leaves, vagy a Sacra Arcana muzsikájához, holott valahol mindannyian egy műfajon belül alkotunk. Ez így is van rendjén. Ismerjük, és szeretjük is egymás munkáját.


S: Van lehetőségetek külföldi koncertekre?

F.A: A jövő évre lekötött bulik között egy német folk metal fesztivál, egy szerbiai buli, egy szlovák találkozó is szerepel ,de reményeink szerint eljutunk ismét Erdélybe is, tehát ebből a szempontból is mozgalmas évünk lesz. Tervbe vannak véve ausztriai, és további felvidéki (szlovák ) koncertek is, ezek szervezése jelenleg is zajlik.

S: Melyik volt az eddigi legemlékezetesebb fellépésetek?

F.A: Idén is rengeteg nagyon jó koncertünk volt,például az esztergomi,  ahol a Watch My Dying társaságában játszottunk, de döbbenetes volt a székesfehérvári Fezen buli is, és a két pécsi koncert is nagyon jól sült el. A sproni bulik is mindig kiemelkedőek, és a fővárosi közönség is óriási. Különleges, és szép élmény volt a Magyar Szigetes  koncertünk is.

S: Nyár elején kilépett tőletek Nagy Gergely billentyűs. Sikerült megtalálni az utódját?

F.A: Igen, minden várakozásunkkal ellentétben nagyon könnyen megtaláltuk a megfelelő utódot. Kurz Andrásnak hívják, soproni, mint mi, 11 éven keresztül tanult zongorázni, tehát nagyon képzett zeneileg, és emberileg is tökéletesen illik közénk. Nálunk a csapaton belül elengedhetetlen a zenekari tagok közötti barátság, szoros kötelék, összetartás, és András ennek a kritériumnak is megfelel. Most úgy néz ki, megint stabil, és ütőképes a felállásunk, és az ilyesmi nagyban megkönnyíti a közös munkát. Andrással végigkoncerteztük a nyarat, szinte minden hétvégén úton voltunk, be lett tehát dobva a mélyvízbe, de nagyon jól viselte, semmilyen probléma nem volt. Ebben az évben ez már a második tagcserénk volt, de azt kell hogy mondjam, hogy szerencsésen alakultak a dolgaink, mert mind a gitáros, mind a billentyűs posztra sikerült villámgyorsan a megfelelő embert megtalálnunk, és technikailag is jobbak lettünk, hiszen a két új tag egy magasabb szintet képvisel ,mint elődeik, és ami még fontosabb, a csapaton belüli hangulat is nagyon jó, ismét, ami azért korábban nem volt mindig ilyen magától értetődő.

S: Várható a Szondi két apródja című dal folytatása?

F.A: Várható, de hogy a Kikeleten, vagy egy következő albumon, az még egyáltalán nem dőlt el. Legyen meglepetés!

S: Nem tervezitek esetleg a korábban kiadott nóták újrafelvételét?

F.A: A későbbiek folyamán szeretnénk néhány korai nótát a mai technikai tudásunkkal, és hibátlan hangzással újrarögzíteni, de egyenlőre ez csak terv a távolabbi jövőre nézve. Most minden energiánkat a harmadik album, és az utána következő koncertek kötik le.

S: Binder Laura nagyon szép, egyedi énekhanggal rendelkezik. Hogy képzi és tartja karban?

F.A: Laura rengeteget énekel, dolgozik, fejleszti a hangját, sosem elégedett önnmagával. Nekünk alapvetően annyi koncertünk, és főleg próbánk van, hogy külön énekgyakorlatokra már sem energia, sem idő nem marad, de azért Ő állandóan dolgozik.:-)

S: Játszotok más zenekarokban is, vagy a Dalriada a legfontosabb számotokra?

F.A: Csak a Dalriada!

S: Honnan és kitől ered a nevetek, mire utal?

F.A: A Dalriada szó a skótok első királyságának volt a neve, azonban egyes nyelvészeti kutatások szerint ez egy ősi magyar szó, és csatadalt, riadó dalt jelent. az "echo of" előtag pedig azért került eléje, mert Dalriada néven már működik egy ausztrál folk- rock zenekar. Így tulajdonképp a nevünk jelentése: a csatadal visszhangja.


S: Hallgatja közületek valaki másik nemzetek népzenéjét?

F.A: Én például nagyon szeretem a kelta muzsikát, és az északi népek zenéje is közel áll hozzám, de a többiek is kedvelik a különbőző nemzetek népzenéit, ki jobban, ki kevésbé.

S: Kikkel állnátok legszívesebben színpadra, vagy ki az akivel lenyomnátok egy közös turnét?

F.A: Rengeteg zenekar van, akikkel megtiszteltetés lenne együtt játszani, ezért inkább nem is sorolom a külföldieket.Magyarok közül pedig nagyon szeretjük a Tűzmadárt, Agregatort, Garden of Edent, Amokot, Astrodustot, Watch My Dyingot, Killing Artot, stb Velük bármikor szívesen játszanánk közösen.

Köszönöm a válaszokat és további sikereket kívánok a zenekarnak!

2 komment

Címkék: interjú dalriada sonny


A bejegyzés trackback címe:

https://karcolat.blog.hu/api/trackback/id/tr84365352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DarkFuture 2008.11.19. 19:35:42

Most Pénteken ott leszek szegeden a koncerten az tuti.
süti beállítások módosítása