HTML

Karcolat Metal Magazin

Metal és rock webzine minden földi jóval.

Koncertfotók

Címkék

Címkefelhő

2008.04.04. 05:00 sonny

[CD] Ayreon: 01011001

Arjen Anthony Lucassen azonkívül, hogy egy zenei lángelme és zseni, megannyi projektet sikerre vivő multihangszeres, tegnap ünnepelte 48-ik születésnapját. Ezúton is további zeneileg termékeny, boldog éveket kívánok neki, születésnapjára pedig kap tőlem egy tízpontos lemezkritikát az Ayreon névre keresztelt zenekarának 01011001 című lemezéről. Bevallom, nekem ez az első találkozásom Arjennel, és a prog-rock sem tartozik a mindennapi hallgatnivalóim közé, ez a remeklés viszont megfogott.

Az Ayreont kevésbé ismerőknek mesélem, hogy 1995 óta létezik ez a prog-rock formáció, ami elsősorban monumentális konceptlemezeiről ismert. Ezeken általában egy seregnyi híres zenész játszik, vendégeskedik mint például James LaBrie (Dream Theater), Mikael Åkerfeldt (Opeth), Devin Townshend vagy Anneke van Giersbergen, a The Gatheringből tavaly távozó énekesnő. Nem semmi baráti köre van a főnöknek, és különösen szerencsésnek mondhatja magát, hogy ezeket a neveket sikerült megnyernie magának egy kis dalolászásra. Viszont eléggé fennakadtak a szemeim, amikor megláttam, hogy a dalokban végig a Gorefest-es Ed Warby dobol. Sokoldalú fickó lehet.


Utoljára 2004-ben jelent meg Ayreon lemez, The Human Equation volt a címe. A mester azóta sem tétlenkedett, megírta a Stream of Passion teljes első lemezét (Embrace the Storm - 2005), felépítette saját stúdióját, majd nekiült megírni a bizarr című hetedik Ayreon-csodát. Dupla lemez, az első rész címe "Y" (ez megegyezik a lemezcímmel is, ASCII-kódolás szükségeltetik hozzá), a másodiké pedig "Earth". Két szálon fut a sci-fi történet, amit nem boncolgatnék túlságosan. Visszanyúl az Y-bolygó és a Forever of the Stars sztorijáhou, ami két korábbi Ayreon lemezen (1998 - Into the Electric Castle, 2000 - Flight of the Migrator) indul. Nekem a 100 perc feletti lemez hallgatása egy utazáshoz volt hasonlatos, és ugyan számomra kevésszer dörrent meg a gitár, élvezetes volt. A jól megírt dallamok és billentyűfutamok, belassulások között egy élmény volt várni, mikor hasít bele a csendbe egy karcos férfi torok, vagy egy angyali női hang. Konkrétan felállt a szőr a hátamon, amikor a Liquid Eternity-ben egyszer csak Jørn Lande hangja zendül fel (ja neki meg 31-én volt a szülinapja, úgyhogy egészségére).
A zenére nincs panasz, nem válik unalmassá, noha több kritikában azt olvastam, hogy Arjen mester
elég rendesen visszanyúlt a régi dolgaihoz, kliséihez. Nem ismerem a korábbi lemezeit (még), viszont úgy gondolom, hogy ez egy idő után elkerülhetetlen minden hasonló koncepcióban gondolkodó zenésznél, elég ha a Therionra gondolunk. Nem mondom, hogy itt-ott nem lehetett volna rövidíteni, de úgy látszik, ez a rétesnyújtás a monumentalitásban gondolkodó elmék átka. Azért az unalmastól elég messze van.
Ajánlatos, hogy akinek eredetiben van meg az amúgy csodálatos artworkkel rendelkezdő lemez, az
olvasgassa bátran a szövegeket, ezt mezei sci-fi rajongók is megtehetik, nem fognak csalódni. A prog-fanoknak már úgyis megvan, a többiek meg keressenek rá mondjuk Youtube-on, és ha tetszik, irány a lemezbolt.

Zenészek:

Arjen Lucassen - Guitar, keyboards, synths, bass guitar, programming
Ed Warby(Gorefest) - Drums
Lori Linstruth - Guitar solo
Michael Romeo - Guitar solo
Derek Sherinian (Planet X) - Keyboard solo
Tomas Bodin (The Flower Kings) - Keyboard solo
Joost van den Broek (After Forever) - Keyboard solo and piano
Jeroen Goossens (Flairck) - Flutes
Ben Mathot (Dis) - Violin
David Faber - Cello

Vendéglista:

Hansi Kursch (Blind Guardian)
Daniel Gildenlöw (Pain of Salvation)
Tom S. Englund (Evergrey)
Jonas Renkse (Katatonia)
Jørn Lande
Anneke van Giersbergen (Agua de Annique, ex-Gathering)
Steve Lee (Gotthard)
Bob Catley (Magnum)
Floor Jansen (After Forever)
Magali Luyten (Virus IV)
Simone Simons (Epica)
Phideaux Xavier (Phideaux)
Wudstik
Marjan Welman (Elister)
Liselotte Hegt (Dial)
Arjen Lucassen

3 komment

Címkék: lemezkritika sonny ayreon


A bejegyzés trackback címe:

https://karcolat.blog.hu/api/trackback/id/tr39487662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joey Lawrence 2009.05.20. 23:49:12

Örök kedvenc marad az Ayreon. Igen, a 01011001 valahol az összes eddigi Ayreon lemez egyvelege (de nem éppen koppincs, ahogy sok kritika állítja), mégse lesz unalmas, talán épp azért, mert a korábbi lemezek legjobb megoldásait emelte egybe. Talán ez szándékos is volt, még ha Arjen nem látja be, ugyanis tudatosan ez volt a sorozat utolsó lemeze. Az Ayreon, mint projekt nem szűnik meg szerencsére, csak senki nem tudja, mikor lesz következő lemez. Az Ayreon azért is jó, mert nem futószalagon jönnek a lemezek, így mindig vannak benne új megoldások és új dimenziók. Azért a legjobb album az a The Human Equation... ^^ Ha még nem tetted, hallgasd meg.

sonny · http://karcolat.blog.hu 2009.05.21. 10:45:27

Meghallgattam a The Human Equationt is, de a The Universal Migrator, valamint az Actual Fantasy jobban bejön. Amúgy Arjen most a Porcupine Tree dobosával hoz össze valamit közösen, csak még azt nem tudni, milyen néven.

Joey Lawrence 2009.05.29. 14:42:00

@sonny: Guilt Machine, és állítólag sokkal gótikusabb/sötétebb hangulatú lesz, a dalszöveget Lori Lindstrum írja (ha jól írtam a nevét), aki Dream Theater vendéggitáros + Arjen Lucassen menedzsere, és volt egy korábbi közös projektjük Stream of Passion néven (amit jelenleg Marcela Bovio visz tovább, THE-s énekes). Kíváncsi vagyok, hogy mi jön ki belőle, mondjuk én a Porcupine Tree-ért annyira nem rajongok, csak vannak nagyon is jó dalaik, pillanataik, és a PT-ből is inkább Steven Wilson a faktor. :) De azért kíváncsi vagyok, mit hoz ki Chris Maitland-ből
süti beállítások módosítása